Popovici: Știința este distrusă, iar țara riscă să rămâne fără universități
De această părere este consilierul prezidențial, Corneliu Popovici, care în cadrul emisiunii ”Acces Direct” de la NTV, a declarat că de fapt, unirea într-un singur minister a diferitor domenii nu este altceva decît o realizare în practică a ceea ce nu a putut să facă Nicolae Ceaușescu în anii 70.
”Ca urmare, știința este practic distrusă nu mai avem Academie de Știință, nu mai avem institute de cercetare, oamenii de cercetare pleacă din țară, institutele noastre ard, Guvernul mai dă milioane pentru reparație la ceea ce a ars și multe alte”, a declarat Popovici.
Totodată acesta a menționat că drept urmarea a acestor reforme distructive are de suferit în mod special învățămîntul superior.
”Noi rămînem fără universități. Dacă zece ani în urmă, în Republica Moldova erau în jur de 130 de mii de studenți, acum avem 65 de mii, iar în 2020 dacă o să avem 50 de mii. Pe de altă parte chiar dacă am spune că e un număr foarte mare de studenți… Nu, pentru Republica Moldova este un număr foarte mic, deoarece la 10 mii de locuitori zece ani în urmă existau 303 studenți, anul acesta avem 180 de studenți, iar peste doi ani de zile o să fie în jur de 150 de studenți. Asta în condițiile în care media în lume trebuie să fie în jur de 300. Respectiv noi rămînem fără știință, noi rămînem fără universități, ca urmare economia națională rămîne fără cadre calificate și nu întîmplător acum în școli avem lipsă de profesori, în medicină nu avem medici, sînt raioane unde este un deficit foarte mare de medici, inclusiv cadre cu studii superioare, bine calificați. Ca urmare ceea ce se petrece în sistemul educațional și ceea ce se petrece în sistemul de cercetare devine deja o problemă de securitate națională a Republicii Moldova. Deja nu mai este o joacă de-a reforma, reforme butaforice, dar este deja un atentat asupra statalității Republicii Moldova”, a punctat consilierul prezidențial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!