Posibile scenarii dezastruoase legate de criza ucraineanǎ
Multe lucruri s-au spus pe fondul acestei crize şi multe semnale de alarmǎ au fost trase de comentatori. Europa şi-a amintit în context cǎ ucrainienii şi ruşii fac parte, în definitiv, din aceeaşi familie şi au o istorie comunǎ. Ceea ce nu l-a împiedicat pe Stalin sǎ orchestreze în anii colectivizǎrii o foamete generalizatǎ în Ucraina care s-a soldat cu moartea a 4 milioane de persoane. Este doar un exemplu care pune în luminǎ relaţiile complicate dintre ucrainieni şi ruşi.
Istoria Ucrainei este şi ea extrem de complicatǎ, dacǎ ne gîndim cǎ teritoriul ei a fost timp de secole desputat între Imperiul Habsburgic, Polonia, Suedia şi Imperiul ţarist. Istoria complicatǎ se rǎsfrînge şi în prezentul complicat al Ucrainei, ţarǎ divizatǎ de fapt sufleteşte, cu o parte care priveşte spre Occident şi cu o alta care priveşte spre Moscova.
Scenariul cel mai dezastruos care ar putea fi imaginat în acest context de crizǎ este ca Uniunea Europeanǎ şi Statele Unite sǎ intre într-un raport conflictual cu ruşii, într-un fel de nou rǎzboi rece, pe marginea Ucrainei.
Un astfel de conflict, scrie analistul Bernard Guetta în Libération, ar exacerba naţionalismul rus, ar crea un fel de "unanimitate" pe plan intern în jurul lui Vladimir Putin şi ar afecta şi evoluţia societǎţii ruse spre democraţie. Si mai grav, continuǎ comentatorul francez, ar fi ca Rusia sǎ-şi orienteze masiv schimburile economice şi parteneriatele privilegiate spre Asia şi spre China, pentru a izola într-un fel Europa. Dintr-o astfel de opţiune ruşii s-ar vedea însǎ, cu timpul, penalizaţi întrucît, aratǎ Bernard Guetta, "Rusia însǎşi s-ar pune în pericol şi s-ar vedea înghiţitǎ pe nemestecate de China al cǎrei comerţ şi ale cǎrei mǎrfuri ronţǎiesc deja Siberia, în mod paşnic dar cu dinţi de lup".
Si mai grav, în seria scenariilor dezastruoase, ar fi însǎ un conflict civil în Ucraina şi o eventualǎ împǎrţire a ţǎrii. Aceastǎ perspectivǎ nefastǎ ar risca sǎ perturbe întreaga Europǎ şi sǎ amplifice tensiunile pe plan internaţional, dacǎ ne gîndim cǎ ruşii şi occidentalii sunt deja pe poziţii diplomatice divergente în rǎzboiul din Siria.
Alţi comentatori afirmǎ cǎ Vladimir Putin aşteaptǎ sfîrşitul Jocurilor Olimpice de iarnǎ de la Soci pentru a-şi lansa o nouǎ ofensivǎ pe teren ucrainean. Ne putem atepta deci ca odatǎ cu decernarea ultimilor medalii sǎ fie declaratǎ şi o eventualǎ stare de urgenţǎ în Ucraina.
In paralel comentatorii evocǎ şi scenariile pozitive, raţionale. Franţa, Germania şi Polonia ar trebui sǎ-şi asume un rol de mediere în Ucraina, spune acelaşi Bernard Guetta. Ideal ar fi ca aceastǎ ţarǎ sǎ rǎmînǎ neutrǎ, sǎ devinǎ un pod între Uniunea Europeanǎ şi Federaţia rusǎ şi sǎ beneficieze de relaţii privilegiate cu ambii mari vecini. Sigur, bine ar fi ca şi principiile democraţiei şi ale statului de drept sǎ poatǎ pune piciorul pe acest pod şi chiar sǎ treacǎ dincolo, spre Federaţia rusǎ.
Sursa: rfi.ro