Actualitate

Poveștile supraviețuitorilor Marii Terori. 80 de ani de la începutul epurărilor staliniste din Uniunea Sovietică

Dupa 80 de ani de la "Marea Teroare", așa cum a fost numită de istorici perioada epurărilor staliniste, amintirile de atunci încă îi mai bântuie pe cei care au trecut prin sistemul aspru al lagărelor de muncă din gulag.

Practic, nu există familie în tot spațiul sovietic care să nu-și fi pierdut pe cineva drag – victime ale mașinăriei de represiune coordonate personal de Stalin.

Olga Shirokaya a petrecut 8 ani în infernul Gulagului sovietic și a fost eliberată doar în 1954 după moartea lui Stalin. A rămas afectată pe viață de experiența trăită într-un lagăr de muncă din Mordovia.

Și Vera Golubeva a trecut prin ani de coșmar. A fost arestată și condamnată pentru o glumă despre URSS. Nu s-a ținut cont că era însărcinată în luna a opta. A născut în detenție, însă copilul i-a murit după două zile. Vera s-a chinut într-un lagăr din Siberia timp de 4 ani. Era pusă să taie copaci făcând drum pentru o cale ferată. A supraviețuit cu un minim de hrană.

Vera Golubeva, supraviețuitoare a Gulagului: "Ni se dădea pâine neagră. Supravieţuiam doar cu ceai, pâine de secară şi mai primeam din când în când câte o bucată de zahăr. Doar atât."

Potrivit datelor deținute de organizația Memorial, numai în anul 1937 au fost arestate circa un milion și jumătate de persoane. În următorii 2 ani au fost executate prin împușcare cca 700 de mii de persoane în baza unor condamnări arbitrare sau a unor mărturii false, obținute prin tortură.

Roman Romanov – director al Muzeului Gulagului: "O parte a societăţii nu ştie nimic despre asta. O altă parte a societăţii spune că nu este nevoie să ştii sau să îţi aminteşti de acele vremuri."

Numărul victimelor terorii staliniste nu este stabilit cu exactitate. O parte dintre documente sunt incomplete sau au fost distruse chiar de poliția secretă încă de atunci. Dar sunt multe dosare clasificate până și în ziua de astăzi.

În mai puțin de o lună, la Moscova se va inaugura un monument dedicat victimelor represiunilor staliniste.

Din păcate, sondajele încă îi mai atribuie dictatorului Stalin un rol important în istoria Rusiei, un rezultat așteptat, dacă este să ținem cont de propaganda actuală referitoare la Ziua Victoriei și rolul Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *