Premieră istorică în Africa de Sud
Oricare ar fi deznodământul finalei, una europeană, va fi o premieră, deoarece niciuna dintre cele două echipe nu a mai câştigat trofeul. Spania sau Olanda va deveni a opta ţară care câştigă titlul mondial. Olanda a fost aproape în două rânduri, în 1974 şi 1978, dar de fiecare dată a trecut pe lângă succes. Olanda este fostă campioană europeană (1988), iar Spania deţine titlul continental, iar ambele au impresionat prin jocul lor pragmatic la actuala ediţie, batavii reuşind succese pe linie, în timp ce ibericii au debutat cu stângul (0-1 cu Elveţia), dar apoi au continuat fără greşeală, jocul lor cunoscând un progres de la meci la meci.
Spania era printre principalele favorite ale turneului sud-african şi şi-a confirmat acest statut, în vreme ce Olanda, ”cap de serie” şi ea, era creditată cu şansa a doua, după echipe ca Brazilia sau Argentina. Acesta este primul turneu găzduit de Africa şi prima oară când o ţară europeană va câştiga titlul suprem în afara Bătrânului Continent.
Olanda, care a pierdut ambele finale de până acum în faţa unei echipe gazdă, Germania în 1974 şi Argentina în 1978, poate deveni lider în premieră al clasamentului FIFA dacă va câştiga înainte de loviturile de departajare. ”Portocala mecanică” poate egala recordul Braziliei din 1970, care a cucerit trofeul după ce a reuşit victorii în toate meciurile din preliminarii şi de la turneul final.
Spania este a treia campioană a Europei en-titre care dispută o finală de Campionat Mondial. Înainte de iberici, această postură au avut-o Italia, în 1970, şi Germania, în 1982. De asemenea, Spania este a 11-a echipă care ajunge în finală după ce a pierdut un meci în timpul competiţiei (0-1 cu Elveţia). Dintre predecesoarele în această situaţie, două au reuşit să ajungă campioane: Germania federală, în 1954 şi 1974, şi Argentina, în 1978.
Naţionalele Olandei şi Spaniei se vor întâlni prima oară la un turneu final, exceptând un meci de la Jocurile Olimpice din 1920. Cele două ţări nu au jucat niciodată una împotriva alteia la un campionat mondial sau european. Singurele meciuri oficiale dintre ele au fost în preliminariile Euro 1984, când Spania a câştigat la ea acasă (1-0), iar Olanda şi-a luat revanşa pe teren propriu (2-1). Victoria din 1983 a fost ultima a Spaniei contra naţionalei Orange, care în ultimele trei întâlniri directe a obţinut două victorii şi un egal.
Doar cinci jucători implicaţi în finala de duminică au evoluat în meciuri directe, două amicale din 2000 şi 2002, câştigate de reprezentativa batavă. În 2000 (Spania – Olanda 1-2), Casillas, Xavi şi Puyol (înlocuit în minutul 55) au fost titulari la spanioli, în timp ce van Bommel a intrat după pauză la olandezi. Au fost atunci primele selecţii pentru Puyol (ajuns în prezent la cota 89) şi Xavi (92). În 2002 (Olanda – Spania 1-0), van Bommel (schimbat în minutul 64) şi Puyol au fost singurii titulari prezenţi încă la naţională în 2010, în timp ce fundaşul olandez Ooijer a evoluat în repriza secundă.
Bilanţul celor nouă meciuri directe este echilibrat: câte patru victorii pentru fiecare echipă şi un meci egal. Primul joc dintre cele două ţări a fost câştigat de ‘la Roja’ (3-1), în finala JO din 1920 (în acea perioadă nu exista limită de vârstă pentru jucători, iar meciurile de la turneele olimpice erau luate în calcul în palmaresul naţionalelor).
Fiecare formaţie propune o serie de vedete de primă mărime, dintre care, în mod mai mult ca sigur, se va alege MVP-ul competiţiei. Olandezii îi au pe Sneijder şi Robben, în vreme ce la spanioli sunt David Villa şi Xavi Hernandez. Pe lângă aceste nume, există numeroşi jucători care pot fi determinanţi pentru soarta finalei. Sneijder (Inter Milano) poate deveni primul jucător european care câştigă Cupa Mondială în acelaşi sezon în care a cucerit titlul şi cupa în Italia, precum şi Liga Campionilor.
Fundaşul spaniol Carlos Marchena este deţinătorul unui record interesant, a intrat din postura de rezervă în ultimele trei meciuri ale echipei sale şi are 55 de meciuri consecutive pentru Spania fără să cunoască înfrângerea.
La olandezi vor reveni Nigel de Jong şi Gregory van der Wiel, după suspendări, Khalid Boulahrouz şi Demy de Zeeuw urmând să ia loc pe banca de rezerve.
Sâmbătă seara, Germania a învins Uruguayul cu scorul de 3-2, la Port Elizabeth, şi a cucerit medaliile de bronz.
Finala CM 2010, care va avea loc pe stadionul ”Soccer City” din Johannesburg (88.000 locuri), de la ora 21,30 (ora României), va fi arbitrată de englezul Howard Webb.
Echipele probabile:
Olanda: Maarten Stekelenburg – Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Mark van Bommel, Nigel de Jong – Arjen Robben, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt – Robin van Persie. Selecţioner: Bert van Marwijk.
Spania: Iker Casillas – Sergio Ramos, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila – Sergio Busquets, Xavi, Xabi Alonso, Andres Iniesta – Pedro Rodriguez, David Villa. Selecţioner: Vicente del Bosque.
Sursa: agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!