Externe

Premierul conservator al Poloniei Mateusz Morawiecki critică atitudine mioapă a UE faţă de China: „O greșeală dramatică”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki deplânge joi atitudinea ”mioapă” a Uniunii Europene (UE) faţă de China, referindu-se astfel la o vizită de stat în această ţară a preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

”Ei se îndreaptă, într-o viziune mioapă, către China, pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui uriaş cost geopolitic, crescându-ne dependenţa faţă de China, în loc să o scadă”, denunţă şeful Guvernului de la varşovia într-un discurs, la Washington.

În cadrul vizitei sale în Statele Unite, el a fost primit de către vicepreşedinta Kamala Harris.

”Voi nu puteţi apăra Ucraina azi şi mâine spunând că Taiwanul nu este treaba voastră”, a tunat el, la Centrul de Cercetare Atlantic Council, parafrazându-l astfel pe şeful statului francez Emmanuel Macrom fără să-l numească.

”Cred, Doamne fereşte, că, dacă cade Ucraina, dacă este cucerită Ucraina, în ziua următoare China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a declarat el.

Emmanuel Macron a provocat un val de indignare la sfârşitul vizitei sale de stat în China, săptămâna trecută, după ce a spus că Uniunea Europeană nu ar trebui să se alinieze în mod automat Statelor Unite sau Chinei în cazul unui conflict în Taiwan.

Premierul polonez a atacat conceptul autonomiei strategice a UE, făcând tot o aluzie la declaraţiile preşedintelui francez.

”Autonomia europeană e şic, nu? Dar asta înseamnă schimbarea centrului gravitaţiei europene către China şi ruperea legăturilor cu Statelor Unite”, a apreciat el.

”Eu nu prea reuşesc să înţeleg conceptul autonomiei strategice, dacă asta înseamnă, de facto, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a declarat el, evocând o ”greşeală dramatică”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *