Premiul „Constantin Tănase” a ajuns la Bălți
Zece elevi din Republica Moldova s-au întâlnit pe 2 iulie cu zece elevi din județul Iași la etapa finală a concursului literar „La izvoarele înțelepciunii”. Casa de Cultură a orășelului Hâncești a fost gazda unui duel intelectual în care participanții și-au demonstrat cunoștințele în literatură și limba română, oratorie și vorbire îngrijită. Un juriu format din profesori și scriitori din cele două țări românești au apreciat puterea argumentului, expresivitatea și independența în gândire a elevilor. În acest an, concursul a fost dedicat vieții și creației scriitorului român Ionel Teodoreanu. Născut la Iași, avocat de profesie, Ionel Teodoreanu a lăsat literaturii române romane care celebrează tinerețea și puterea dragostei. Nu e de mirare, că tema aleasă a avut priză la elevi, ei având multe de spus în baza propriilor experiențe.
Concursul a avut două probe: scrisă și orală. Publicul prezent format din părinți, profesori și bibliotecari a urmărit cu interes prestația orală, când participanții au avut de citit cât mai expresiv un fragment dintr-o lucrare a scriitorului, să numească romanul din care a fost extras fragmentul și ulterior să găsească ideea-cheie a pasajului citat. Ulterior, ei au trebuit să comenteze dacă ideea transmisă de text mai este actuală. A fost probabil momentul cel mai solicitant, dar și de mare interes, deoarece atât juriul, cât și profesorii au văzut în ce măsură elevii sunt în stare să găsească o legătură dintre literatură și realitate și să-și exprime un punct de vedere propriu. Runda de răspunsuri s-a remarcat printr-un spirit de colegialitate și colaborare. Chiar dacă la început, unele frunți erau încrețite și concentrate, seninătatea și buna dispoziție a dominat atmosfera evenimentului, iar juriul a avut un cuvânt de apreciere pentru fiecare din participanți, indiferent de prestația acestora. Ulterior, au fost anunțați câștigătorii. Pentru prima dată în acest an, juriul a acordat și Premiul special „Constantin Tănase” pentru discurs convingător, spirit creativ în gândire și limbaj. Cea care a convins membrii juriului că posedă aceste calități a fost Valeria Ciolac, elevă în clasa a IX-a din Liceul „George Coșbuc” din Bălți. „Am avut o experienţă unică, valoroasă şi foarte frumoasă. A fost un fel de exerciţiu colectiv, juriul a fost foarte prietenos. Nu mi s-a părut mai complicat, doar că aici copiii erau mai bine pregătiţi, mai buni, în mod evident. Prima probă scrisă a fost uşoară, conținea întrebări privind biografia scriitorului, critică. La a doua probă, proba orală, ne-am testat ca scriitori, ca autori. A fost interesant. Ionel Teodoreanu abordează nişte subiecte actuale mereu, foarte frumoase şi îmi place prin metaforismul teodorean, care, chiar dacă a fost criticat, este unul excepţional. El pictează în splendori verbale, puterea cuvântului lui Teodoreanu stă anume în voluptatea expresiei şi de asta mă atrage foarte mult”, ne-a împărtășit eleva impresiile sale.
Pentru grupul sosit din județul Iași, concursul „La izvoarele înțelepciunii” a fost și un prilej de a descoperi Republica Moldova. Elevii au sosit cu o zi înainte și au reușit să se plimbe prin Chișinău și să viziteze Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Capitală. „Am observat multe mozaicuri în Moldova, mai ales la stații de autobuz, nu-mi venea să cred cât de multe sunt. Prin Chişinău ne-am plimbat foarte puţin, am schimbat cu greu niște bani, pentru că nu ne puteam înțelege cu vânzătorii vorbitori de rusă de la schimburile valutare”, ne-a povestit primele impresii și peripeții Eliza-Corina Ciocârlan, elevă la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași. După concurs nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa colegelor din R. Moldova. „Am observat spiritul competitiv al moldovenilor, sunt foarte ambiţioşi, asta mi-a plăcut foarte tare. Ei ştiu despre ce e vorba, ştiu să se descurce şi concursul chiar a scos în evidenţă chestia asta. Cred că au latura spirituală și culturală bine definită”, a adăugat eleva din Iași.
Toți participanții la concurs s-au ales cu cărți oferite de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău. De asemenea, fiecare reprezentant al Republicii Moldova a plecat acasă cu un set prețios de cărți semnate de Constantin Tănase și ultimele volume editate de Editura TIMPUL, „Ștefan cel Mare, Voievod al Moldovei” de A. Boldur și „Mihai Viteazul ” de P.P. Panaitescu. Evenimentul a fost completat de un program artistic prezentat de Orchestra „Stejăreii” din s. Sărata Galbenă și Ansamblul folcloric „Gălbenița” din s. Fundul Galbenei.
După încheierea concursului, cei 20 de elevi au vizitat complexul istorico-arhitectural „Manuc Bei” din Hâncești, iar apoi oaspeții din România au continuat excursia la Mănăstirea Hâncu și în satul Ciuciuleni. La rândul lor, cei zece participanți din Republica Moldova vor pleca într-o excursie frumoasă în România unde vor vizita mai multe mănăstiri.
Timpul.md (I.M.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!