Muzică

Premiul Mare al Festivalului „Nicolae Sulac” a mers în România

Gabriel Dumitru este interpretul care a reuşit să impresioneze juriul şi să-l convingă că merită să fie premiat. El provine din Piteşti şi este discipolul lui Benone Sinulescu. Ediţia din acest an a fost dedicată aniversării a 75-a de la naşterea maestrului Sulac.

A patra ediţie a Festivalului-concurs „Nicolae Sulac” şi-a desemnat câştigătorii. Anul acesta, pentru prima dată, învingătorul este un tânăr din dreapta Prutului. Gabriel Dumitru a luat Marele Premiu în valoare de 10 mii de lei şi i se oferă posibilitatea de a înregistra un CD cu Orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Premiul special al juriului i-a revenit Mariei Radu din Brăila, iar Premiul I – Lucreţiei Godea. Pe locul II s-au clasat Gheorghe Zagoreanu şi Cristina Branişte, iar cel de-al III-lea a fost ocupat de Tamara Ciobanu şi Mihaela Ojog.

Participanţii au interpretat câte două piese din repertoriul tradiţional al zonei pe care o reprezintă şi câte o doină, în acompaniamentul vestitei orchestre „Lăutarii”, cea cu care a cântat Nicolae Sulac. Aceste condiţii au nemulţumit-o însă pe fiica marelui rapsod, Doina Sulac, care ne-a relatat că din repertoriul tatălui său au fost interpretate doar trei piese. Singurul concurent care a ales o melodie de-a cântăreţului de la Sadâc a fost Iulian Coroghi, care s-a învrednicit de premiul special din partea familiei Sulac. „În ciuda faptului că festivalul este dedicat lui Nicolae Sulac, repertoriul său a fost neglijat, ceea ce mi se pare inacceptabil. Parcă a fost un fel de seară de creaţie a cuiva… Este nedrept că nu mi s-a permis la încheierea festivalului să urc pe scenă ca să spun două cuvinte în memoria tatălui meu. Cică nu a vrut regia… Aceste lucruri mi-au lăsat un gust amar”, a spus, plină de tristeţe, tânăra interpretă. Ea a adăugat că pe viitor intenţionează să organizeze festivalul împreună cu familia sa şi nu-şi va mai da consimţământul pentru aspectele care nu îi convin.

Festivalul se desfăşoară o dată la doi ani şi se află la cea de-a patra ediţie. Concursul a avut loc pe 18 decembrie în sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, iar Gala laureaţilor – pe 19 decembrie, în incinta Palatului Naţional. Pentru organizarea ediţiei din acest an Ministerul Culturii a acordat o sumă de 200.000 lei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *