CSI / Rusia

(PRESA RUSĂ) Turcia acţionează în „complicitate” cu Ucraina? Care a fost cauza reală a incidentului turco-rus din Marea Neagră

După cum se ştie deja, Rusia a acuzat Ankara că o nava comercială sub pavilion turc, acţionând la „indicaţiile serviciilor secrete turce”, ar fi încercat să împiedice transferul platformelor de foraj din apele internaţionale în cele ale Rusiei.

La început, autorităţile din Crimeea au motivat operaţiunea de situaţia „internaţională complexă”, apoi că ar există o „ameninţare teroristă” şi, în cele din urmă, „de o necesitate tehnică”. Dar adevăratul motiv al tractării instaltiilor de foraj este unul cât se poate de banal. Crimeea încerca să pună la adăpost active cerute în instanţa de guvernul de la Kiev.

Luni, „Cernomorneftegaz” a raportat că două platforme de foraj în valoare de 330 milioane de euro au fost tractate din zona Odesa în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse. S-a constatat că operaţiunea este efectuată la indicaţia directă a şefului republicii Crimeea, Serghei Aksenov.

Potrivit „Cernomornaftohaz”, când instalaţiile de foraj, sub escortă organizată de FSB – bărci ale Pazei de Coasta şi un distrugător al Flotei Marii Negre – au fost puse în mişcare, traseul caravanei a fost blocat de un vas comercial turc, care a creat „în mod deliberat o situaţie periculoasă”.

Mai târziu, FSB a negat aceste informaţii, spunând că nava turcă şi-a schimbat cursul în timp util.

Potrivit unor surse citate de „Kommersant”, cauza cea mai probabilă a operaţiunii de evacuare este temerea că platformele ar putea fi sechestrate pentru acoperirea creanţelor companiei din Crimeea faţă de „Naftogaz Ucraina”. Cele două platforme au fost achiziţionate în 2011, în baza unui credit acordat de „Naftogaz” filialei sale de la acea vreme – „Cernomorneftegaz”. Chiar înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, companiile au început să se judece în legătură cu această creanţă. La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a declarat că ţară va obţine în instanţa retorcedarea câmpurilor de hidrocarburi de la Odesa şi Bezimeannoe.

Şeful „Naftogaz”, Andrei Kobolev a anunţat totodată că societatea va depune o cerere pentru restituirea activelor rămase la „Cernomornaftohaz.”

Procesul este în curs de pregătire la Stockholm sau Londra. În cazul în care curtea de arbitraj va decide favorabil Ucrainei, pentru punerea în aplicare a măsurii provizorii Naftogaz va avea nevoie de o decizie a instanţei naţionale, pe care o va obţine uşor.

Să reţinem că incidentul cu vasul turcesc a fost al doilea în câteva zile, şi a avut loc pe fondul unei agravări bruşte a relaţiilor dintre Ankara şi Moscova, după ce Turcia a doborât bombardierul rusesc Su-24.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *