Internațional

Președintele Bulgariei pledează pentru pace în Ucraina la CE, în contradicție cu ceilalți lideri UE

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev a făcut joi, 9 februarie, afirmaţii care le-au contrazis pe cele ale celor mai mulţi dintre şefii de stat şi de guvern prezenţi la Consiliul European (CE), într-un moment care Volodimir Zelenski a venit la Bruxelles pentru a cere mai multe arme pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, relatează Agerpres.

Radev, care reprezintă Bulgaria la summitul UE, stat care nu are încă un guvern cu atribuţii depline, s-a opus trimiterii de arme Ucrainei, deşi precedentul parlament bulgar a reuşit să treacă o decizie în acest sens în noiembrie anul trecut. El a argumentat că trimiterea de arme Ucrainei este echivalentă cu ”a turna gaz peste foc”.

În declaraţiile date la sosirea la reuniunea Consiliului European, înainte de sosirea lui Volodimir Zelenski, Radev a declarat: ”A venit timpul, la un de la începutul acestui război sângeros, să ne concentrăm în principal asupra măsurilor pentru a-i pune capăt şi asupra reluării eforturilor diplomatice în căutarea unei soluţii diplomatice”.

De asemenea, el a mai spus că Bulgaria va continua să susţină poporul ucrainean ”în limita posibilităţilor noastre” pentru a trece prin lunile de iarnă critice. Bulgaria, a adăugat el. Va continua să-i ajute şi pe refugiaţii ucraineni de pe teritoriul său.

”Dar fac apel la UE să-şi folosească toată forţa şi instrumentele pentru a putea orienta dezbaterea spre oprirea războiului şi derularea de eforturi diplomatice pentru pace”, a mai adăugat Radev.

Fiind întrebat despre posibilitatea unui nou val de sancţiuni care ar putea include sectorul rusesc nuclear civil, Radev a spus Bulgaria nu poate accepta astfel de sancţiuni ”pentru că ar avea un impact direct asupra energiei noastre nucleare”.

”Luăm în considerare toate zonele unde noi sancţiuni sunt posibile. Dar unde interesele noastre sunt în joc, aşa cum este cazul cu energia nucleară, urmărim această chestiune foarte îndeaproape”, a declart preşedintele bulgar.

De asemenea, fiind întrebat dacă Bulgaria s-ar folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aceste sancţiuni, el a spus: ”Dacă va fi necesar, ne vom impune veto-ul, da”.

Întrebat dacă în opinia sa UE va cere statelor membre să trimită mai multe arme Ucrainei, el a spus că Bulgaria a luat deja o astfel de decizie, referindu-se la votul parlamentar din noiembrie. El şi-a exprimat însă speranţa că ”guvernul va lua măsuri ca un astfel de lucru să nu se mai întâmple”. Actualul guvern este unul numit de el care gestionează afacerile curente, iar ţara nu are parlament până la alegerile anticipate de pe 2 aprilie.

”Acesta este un război sângeros şi auzim tot mai rar apeluri la pace. Auzim numai vocea armelor, auzim numai apeluri la victorie, deşi nimeni nu poate da definiţia a ceea ce înseamnă victoria” a adăugat Radev.

Întrebat despre problema migraţiei, unul dintre principalele trei subiecte ale acestui summit, alături de economie şi Ucraina, Radev a spus că fenomenul ”ameninţă fundaţiile democratice ale Uniunii noastre”.

El a spus că Bulgaria, a cărei aderare la zona Schengen a fost blocată de Austria pe motiv că nu este gata să protejeze în mod adecvat frontierele europene, a investit mult la frontieră, în termeni de personal, garduri şi sisteme tehnice.

”UE preţuieşte această contribuţie. Dar resursele noastre sunt insuficiente. De aceea, în ultimele luni, am avut o activitate diplomatică activă la toate nivelurile pentru mai mult sprijin, de care va beneficia nu numai Bulgaria ci toate ţările din prima linie”, a mai adăugat preşedintele Rumen Radev.


1 comentariu

  1. Presedintele Bulgariei facea mult mai bine daca tacea. Toti stim ce este Bulgaria, ce a facut si cu cine joaca Bulgaria, chiar daca acum este in UE si NATO. Bulgaria e tolerata si a intrat la pachet intre doua tari NATO. De aia zic, bulgarul facea mult mai bine daca tacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *