Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso audiat de patru judecători ai Tribunalului UE
Cei patru judecători ai Tribunalului UE l-au audiat pe José Manuel Barroso, care a avansat la bară cu pledoaria scrisă. „Acum vă voi explica lucrurile aşa cum s-au petrecut cu adevărat”. O situaţie inedită cu care s-a confruntat luni preşedintele Comisiei Europene. Cu câteva săptămâni înaintea sfârşitului mandatului, liderul portughez a fost audiat la Luxemburg asupra a ceea ce presa europeană a numit „Dalligate”, afacerea care a reaprins temerile privind puterea lobbyurilor asupra Bruxellesului. În octombrie 2012, comisarul John Dalli a fost silit să demisioneze de către José Manuel Barroso în timp ce asupra acestuia apăsau suspiciuni de trafic de influenţă cu industria tutunului. O „demisie forţată” pentru maltez, care vrea să obţină de la justiţia europeană anularea acestei decizii şi o despăgubire simbolică de 1 euro.
Procesul Dalli s-a deschis luni în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, judecătorii din Luxemburg urmând să hotărască dacă decizia luată la finele anului 2012 de preşedintele Comisiei Europene de a demite unul din comisarii săi, suspectat de trafic de influenţă, este legală sau nu. În plângerea sa, ex-comisarul John Dalli pretinde că motivele invocate de Barroso sunt eronate şi înaintea deschiderii procesului, într-un mic hotel din Bruxelles, unde se întâlnea cu avocatul, el a denunţat un „complot urzit de industria tutunului, cu colaborarea Comisiei Europene”.
Când Barroso a anunţat demisia lui Dalli, a refuzat să facă public raportul de anchetă al OLAF, mulţumindu-se să afirme că probele erau solide. De atunci, toate cererile Parlamentului European, care dorea verificarea validităţii acestei acuzaţii, au fost refuzate. Experţii consideră ciudată graba cu care OLAF a condus ancheta. În timp ce de obicei îi trebuiau 25 de luni pentru a-şi încheia lucrul, organismul european pentru anchetarea fraudelor a terminat acest dosar în mai puţin de cinci luni, chiar înainte ca noua directivă anti-tabac (care menţinea interdicţia snus) să fie prezentată de Dalli colegilor comisari.
Şi, în loc să fie examinată la 23 octombrie, ea a fost amânată sine die, comisarul fiind eliminat cu cinci zile înainte. Spre marea satisfacţie a industriei tutunului. Rămâne de văzut ce va descoperi şi decide Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg.
sursa: romanialibera.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!