Politică

Președintele Igor Dodon „riscă” până la 3 ani de pușcărie

 însă, apariția lui Dodon într-un halat alb pe care este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova, un simbol protejat de lege. Președintele a vrut să demonstreze, probabil, faptul că este adeptul statalității moldovenești chiar și atunci când merge la scăldat în copcă.

Președintele nu a fost, însă, informat că Stema de Stat a Republicii nu doar că este protejată, ci persoanele de stat sunt obligate să asigure utilizarea corectă a acestui simbol. Această lege stipulează expres și clar condițiile în care poate fi utilizată Stema de Stat.

În special, articolul 7 spune că imaginea Stemei de Stat poate fi utilizată în distincţiile de stat şi în alte însemne heraldice, vexilare, faleristice şi uniformistice de nivel naţional, simbolizînd statalitatea, în conformitate cu rigorile ştiinţifice şi numai cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.
(2) Imaginea Stemei de Stat poate fi utilizată în însemnele heraldice, vexilare, faleristice şi uniformistice teritoriale, corporative şi private numai în cazuri excepţionale, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.
(3) Imaginea Stemei de Stat poate fi reprodusă nestingherit pe diverse ediţii, suvenire, obiecte destinate uzanţelor de protocol realizate de Preşedintele Republicii Moldova, de Parlament sau de Guvern. Pe alte ediţii, emisiuni poştale, suvenire, obiecte de protocol etc., imaginea Stemei de Stat poate fi reprodusă numai cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.
(4) Utilizarea sau reproducerea comercială a Stemei de Stat se autorizează de către Guvern, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.
Nota redacției: Din câte știm, deocamdată, halatul nu este un atribut de protocol. Acesta poate deveni atribut de protocol doar dacă președintele Dodon va merge la întâlniri oficiale în halat

Legea interzice utilizarea Stemei de Stat ca bază pentru elaborarea însemnelor vexilare, heraldice, faleristice şi uniformistice ale unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a celor corporative şi private, exceptînd anumite cazuri de interes naţional stabilite de Comisia Naţională de Heraldică.

Mai mult, legea prevede expres: Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice şi persoanele fizice care utilizează sau reproduc Stema de Stat sînt obligaţi să asigure utilizarea corectă, demnitatea şi integritatea acesteia.

Utilizarea Stemei de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Stemei de Stat prin murdărire, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, sfărîmare, deteriorare, înlăturare neautorizată, călcare în picioare sau prin alte acţiuni care aduc ofensă acesteia atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie.

De obicei, organele de anchetă cer expertiza unui specialist în heraldică atunci când vine vorba despre profanarea sau utilizarea incorectă a Stemei de Stat șia Drapelului de Stat.

„Legea explică exact cazurile în care poate fi utilizată Stema de Stat și sunt prevăzute situațiile în care Guvernul poate acorda dreptul de utilizare a astemei în anumite situații. Este vorba despre situații de protocol. Codul penal penalizează utilizarea incorectă sau profanarea Stemei de Stat. Judecata poate decide dacă s-a săvârșit un act de profanare. De regulă judecătorii cer o expertiză obiectului, a materialului”, a declarat Silviu Tabac, istoric specializat în heraldică din Republica Moldova, doctor în istorie, vicepreședinte al Comisiei Naționale de Heraldică a Republicii Moldova.

Ce zice Codul Penal:

Articolul 347. Profanarea simbolurilor de stat

(1) Profanarea simbolurilor de stat (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova sau ale altui stat arborate, utilizate sau intonate public se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore.
(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 220 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.
(3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvîrşite de persoana cu funcţie de răspundere responsabilă pentru respectarea modului de utilizare a simbolurilor de stat,
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 500 la 800 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Sursă: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *