InternaționalUE / Nato

Președintele turc cere Spaniei, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, reactivarea Turciei la UE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis miercuri, 12 iulie, şefului guvernului spaniol şi preşedinte prin rotaţie al Consiliului Uniunii Europene, Pedro Sanchez, dorinţa sa de a fi reactivat procesul de aderare al Ankarei la UE, transmite Agerpres.

Erdogan i-a făcut această solicitare lui Sanchez în cadrul unei întâlniri bilaterale la Vilnius, în marja summitului NATO.

Surse diplomatice spaniole au relatat că întâlnirea a avut loc la cererea Turciei şi că Sanchez nu a asumat niciun angajament concret ca răspuns la solicitarea lui Erdogan, el explicând că este vorba de o decizie care trebuie să fie agreată de cei 27 de membri şi că nu poate vorbi în numele tuturor.

El a insistat însă asupra poziţiei tradiţionale a Spaniei pentru o relaţie pozitivă între ambele părţi şi asupra sprijinului Madridului în sensul de a ajuta în toate capitolele deschise pentru ca Turcia să obţină aderarea.

Spania a susţinut întotdeauna viitoarea aderare a Turciei la Uniunea Europeană, cu condiţia ca aceasta să îndeplinească toate cerinţele valabile pentru orice candidat.

Sanchez a profitat de ocazie pentru a-l lăuda pe Erdogan pentru rolul de mediere al Turciei în unele aspecte legate de războiul din Ucraina, iar cei doi lideri au discutat despre viitoarea apartenenţă a Suediei la NATO, după ce Ankara s-a angajat luni să ridice dreptul de veto asupra aderării acestei ţări la Alianţă.

Dar guvernul spaniol subliniază că ridicarea acelui veto nu poate fi legată de aderarea Turciei la UE, deoarece sunt două organizaţii diferite.

Ei au coincis, de asemenea, în a sublinia relaţia bilaterală excelentă care există în prezent, despre care au subliniat că are un caracter strategic, în aşteptarea viitorului summit între Spania şi Turcia, a cărui organizare îi revine celei dintâi.

Erdogan a mulţumit încă o dată Spaniei pentru contribuţia sa la securitatea Turciei prin prezenţa la baza de la Adana, la 150 de kilometri de frontiera siriană, a unei baterii antiaeriene care să garanteze, în cadrul NATO, protecţia teritoriului turc împotriva unor eventuale atacuri cu rachete.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *