Economie

Președintele Ungariei AVERTIZEAZĂ „Dacă ar fi să aşteptăm ca UE să se mişte, aş ajunge la pensie până când am avea acces la energie ieftină“

El a atras atenţia că ţările din Europa de Est au cel mai mare potenţial de creştere economică din Uniune şi că trebuie să acţioneze rapid pentru că „nu pot aştepta până când UE găseşte soluţii“.

Principala întrebare referitoare la viitorul politicii energetice a UE este dacă blocul comunitar poate furniza energie ieftină pentru economia care are nevoie de reindustrializare. „Nu putem aştepta ca UE să găsească soluţii şi de aceea trebuie să acţionăm acum. Dacă ar fi să aşteptăm ca UE să se mişte, aş ajunge la pensie până când am avea acces la energie ieftină“, a spus Orban, citat de Budapest Business Journal.

Guvernul ungar a demarat o cam­panie de reducere a preţurilor utili­tăţilor, inclusiv ale energiei, pentru familii, considerând că tarifele sunt prea mari în raport cu veniturile gospo­dăriilor.

Planurile includ majorarea cu până la 75% în următorii zece ani a capacităţii ţării de a genera energie nucleară. Executivul susţine că prin dezvoltarea programului nuclear ungurii vor avea în câţiva ani cea mai ieftină energie din Uniunea Europeană.

În prezent, Ungaria are o singură centrală nucleară, care asigură 40% din consumul naţional de energie. Însă guvernul de la Budapesta a semnat anul acesta cu Rusia un acord de finanţare de 10 mld. euro pentru construirea a două reactoare noi.

Fiecare stat are dreptul de a-şi modela propria politică energetică

La reuniunea Grupului de la Vişegrad, organizată la Budapesta, Orban a declarat că Ungaria şi Polonia împărtăşesc opinia că energia nucleară este „curată“ şi că membrii UE au dreptul de a o utiliza ca parte a mixului de energie.

De asemenea, el a promis că va sprijini ferm programul de reducere centralizată a preţurilor utilităţilor din Ungaria în pofida criticilor UE, notează politics.hu.

Premierul polonez Donald Tusk a insistat că fiecare stat are dreptul de a-şi modela propria politică energetică. Energia nu ar trebui să fie vreodată subiectul presiunilor politice, a spus Tusk. El a subliniat că Europa trebuie să-şi găsească propriile surse de energie şi a menţionat ca exemplu gazele de şist.

Spre deosebire de Ungaria, Polonia nu are nicio centrală nucleară, dar noul program nuclear polonez prevede construirea a două centrale până în 2035, prima urmând să intre în funcţiune până în 2024.

De asemenea, Polonia are cel mai ambiţios program din Europa de dezvoltare a industriei gazelor de şist, prin care speră să-şi crească gradul de independenţă energetică.

În afara energiei, o altă temă abordată de premierii ţărilor din Grupul de la Vişegrad – Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – a fost viitorul economiei regiunii, iar privitor la acesta ei au convenit că Europa de Est are cel mai mare potenţial de creştere din UE, iar influenţa regiunii va creşte cu timpul.

Polonia, singura „insulă verde“ care a reuşit să crească chiar şi în timpul anilor de criză, este o putere care poate schimba lucrurile, a spus Orban.
 
Sursa: Zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *