Pretorul sectorului Rîșcani se vrea primar de Chișinău
Potrivit lui Cîrlig, încă nu a decis când va depune actele pentru înregistrare, însă a subliniat faptul că va fi candidat independent.
„Primăria s-a distanțat de cetățean. Vedem că se fac ilegalități cu bunurile primăriei. Primăria este deposedată de multe patrimonii care reprezintă o valoare pentru municipiul de Chișinău. Primăria s-a transformat într-o platform de reglare a conturilor. Eu am analizat de ce multe sectoare nu fac față. Toate problemele sunt generate de caracatița de ilegalități care se află în cabinetul primarului municipiului Chișinău”, a declarat pretorul sec. Râșcani.
Reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, Mihai Cîrlig și edilul capitalei, Dorin Chirtoacă au fost la un pas de a se lua la bătaie, după ce pretorul l-a îmbrâncit pe primar în plină stradă. Asta după ce edilul i-a reproşat funcţionarului că nu întreprinde nimic pentru a deszăpezi străzile din sector şi i-a cerut explicaţii. Atunci Cârlig a respins acuzaţiile şi a spus că primarul ar fi fost beat, fapt infirmat de expertiza narcologică.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a povestit în data de 29 decembrie, cum a ajuns de la deszăpezirea drumurilor la un nou test de alcoolemie.
VEDEȚI MAI JOS TEXTUL POSTAT DE DORIN CHIRTOACĂ PE O REȚEA DE SOCIALIZARE:
"Luni, 29 decembrie, de la deszăpezire am ajuns la un nou test de alcoolemie! Poliția nu are nici un amestec, poliția și-a făcut corect datoria. Având în vedere cele întâmplate, nefiidu-mi deloc plăcut, dar consider necesară prezentarea faptelor, pâna ca acestea să apară în presă și pentru a nu se crede ca am ceva de ascuns.
La ședința săptămanâlă cu serviciile primăriei a fost pusă sarcina intervenției pentru deszăpezire de către Regia "Exdrupo", Direcția Locativă etc. Reprezentanții administrației (viceprimari, pretori, șefi de direcție etc) aveau obligația să verifice situația în teren. Pe parcursul zilei asemenea verificări am efectuat și personal. Am reușit să ajung în sectoarele Centru, Buiucani și Râșcani. La telefon era verificată situtația și în celelalte zone și sectoare.
S-a circulat cu dificultate, intervențiile nu au fost suficiente. S-au înregisrat circa 80 de accidente rutiere. O zi nu tocmai plăcută. În a doua jumătate a zile prioritatea era să nu admitem blocarea circulației în oraș.
Către ora 17 am observat ca pe bulevardul Renașterii Naționale s-a format un ambuteiaj de proporții, dar numai pe un singur sens de mers, spre ieșire din oraș, iar străzile adiacente fiind mult mai libere. Pe o rută ocolitoare (str. Albișoara, str. Petricani) am mers spre ieșirea din oraș de pe strada Calea Orheilor, inclusiv parțial am mers și pe contrasens.
Am observat că str. Calea Orheilor, la intersecție cu str. Studenților era blocată de o autoutilitară care s-a defectat și de 5 tiruri care nu mai puteau porni în rampă. La fața locului era un echipaj de poliție care încerca să deblocheze traficul. Am cerut regiei “Exdrupo” să direcționeze 2 autospeciale de deszăpezire către aceasta adresă pentru deblocarea străzii.
Am mers să verific și alte zone și am identificat o situație similară în zona tipografiei centrale, la sensul giratoriu, unde în special la intrarea pe strada Florilor din cauza mormanelor de zapadă se blocau automobilele.
Am cerut uneia dintre autospecialele “Exdrupo” să intervină prima data la această intersecție. Către ora 18:30 intersecția a fost deblocată.
Am mers apoi în sectorul Buiucani. Traficul se desfașura cu dificultate, dar se cicula. Am cerut o intervenție în panta de lângă Centrul de Copii și Tineret “Artico” unde căteva troleibuze urcau cu greu. Intervenția a fost făcută în următoarele 20 de minute.
Către ora 19:30 am revenit în sectorul Râșcani pentru a vedea dacă este deblocată strada Calea Orheilor. Poliția între timp a redirecționat traficul pe strada Ceucari, permițând autosprecialelor “Exdrupo” să intervină pe Calea Orheilor.
La fața locului s-a deplasat și consilierul meu Iurie Cuculescu. Am mers către intersecția cu str. Studenților unde erau blocate tirurile.
În toată aceasta perioadă de timp am solicitat la telefon nu doar intervenții din partea serviciilor de deszăpezire, dar și explicații cu privire la situația creată. Am cerut explicații și de la pretorul sectorului Râșcani, Mihai Cârlig (reprezentantul primarului în sector). Acesta a comunicat că situația “este sub control”. Astfel am aflat că pretorul nici nu știa despre cazurile de blocare a celor străzi și intersecții principale din sector. Din discuții, am aflat de asemenea, că primul apel telefonic către responsabilul “Exdrupo” de deszapezire în sectorul Râșcani a fost efectuat de către pretorul Cârlig abia la ora 19, adică aproape la 24 de ore de la începutul ninsorii în Chișinău și la trei ore de la blocarea traficului. I-am comunicat că acest lucru este inacceptabil și i-am cerut să prezinte explicații în scris conform Codului Muncii.
Către ora 21:00 strada Calea Orheilor a fost deblocată complet și traficul a fost reluat. Am mulțumit poliției și serviciilor pentru intevenție și urma să plec în alte sectoare. Am rămas câteva minute cu consilierul Iurie Cuculescu. Urcând în mașină am observat că în fața mea se parchează o mașina Toyota Land Cruiser din care coboară pretorul, Mihai Cârlig.
Am coborat din mașină, l-am salutat, dar i-am comunicat că a ajuns relativ târziu, întrucât traficul era deja deblocat, iar de la ora 16 când a aprărut problema până la ora 21 trecuseră 5 ore. I-am cerut din nou să prezinte explicații în scris conform Codului Muncii, respectiv am urcat în mașină pentru a pleca.
Mihai Cârlig a deschis ușa mașinii în care mă aflam, a încerat să provoace o altercație fizică apucându-mă de haină și adresându-mi injurii și amenințări. În acel moment a intervenit Iurie Cuculescu care l-a tras într-o parte pe Mihai Cârlig pentru a nu admite continuarea altercației. I-am cerut timp de câteva minute să se liniștească apoi am urcat din nou în mașina încercând să plec.
Mihai Cârlig a început să strige că aș fi urcat băut la volan și s-a pozitionat în fața mașinii mele blocând-o. A scos telefonul mobil și a început să filmeze incidentul continuând să insinueze că aș fi consumat băuturi alcoolice. În această situație am telefonat domnului Silviu Musuc, șeful adjunct al poliției capitalei, și l-am rugat să înregistreze sesizarea cu privire la situația creată. Apoi am efectuat un apel și la serviciul 902 cu aceeași solicitare. Mihai Cârlig a efectuat un apel telefonic similar. În apropiere, la intersecție, este o cameră video INP care este posibil să fi avut capacitatea să înregistreze întreg incidentul.
Poliția, ajunsă la fața locului a constatat cazul. Am depus o sesizare și am cerut să fie investigate faptele. De asemenea am cerut să fie efectuat testul de alcoolemie. Colabotorii de poliție mi-au comunicat că fiind și deputat în Parlament, benefiez de imunitate și am dreptul să refuz efectuarea testului de alcoolemie (deși nu prea înteleg ce are imunitatea cu alcoolemia). Am insistat totuși să fie efectuat testul pentru a înlătura orice dubii. Rezultatul testului a fost: 0,00 mg / L.
Comunic pe această cale că mâine, 30 decembrie, voi dispune suspendarea din funcție a pretorului, Mihai Cârlig. De asemenea, va fi pornită o achetă de serviciu pentru cercetarea faptelor din data de 29 decembrie, cu ulterioara eliberare a sa din funcție. Sperăm “să nu se îmbolnavească” subit.
În loc de concluzie:
Este de înteles să avem dificultăți din cauza ninsorii. Se întâmplă și la case mai mari și mai bine dotate cu echipamente de deszăpezire. Nimeni nu cere imposibilul: nici cetățenii – primăriei, nici primăria – serviciilor sale. Dar să nu dai nici măcar un telefon pe parcursul zilei de muncă responsabilului de deszăpezirea străzilor din sector în timpul unei ninsori abundente spunând că lucrurile “sunt sub control” – înseamnă minciună, ignoranță și sabotaj. Ceea ce nu poate fi acceptat. Anterior Mihai Cârlig a primit mai multe sancțiuni disciplinare și urma să fie concediat, dar le-a anulat în instanț de judecată, iar începând cu 5 ianuarie a cerut concediu..
De restul nici nu este cazul să discutam, descalificant.
Cum se spune mai nou, cine totuși este de vină, pentru că fiind pretor, adică primar de sector, timp de 24 de ore, pe ninsoare, să nu dai nici măcar un telefon la serviciul de deszăpezire???
Indiferent cum va fi intepretată aceasta postare, dar dincolo de funcții, șefi și subalterni, pot spune următoarele: oricâte încercări ar face o persoanaă sau chiar mai multe, să chimbe ceva în societatea noastră, dacă însă avem de gând să trăim cu "sub control-ul" sovietic, sub care nu este nimic, să simulam în loc sa facem, să fugim de răspundere în loc cel puțin să încercăm, nu numai în administrație, dar în toate domeniile, atunci degrabă, prea departe nu vom ajunge. Și uneori chiar mă întreb dacă toate acestea merită efortul?"
La câteva ore după ce Dorin Chirtoacă a publicat pe o rețea socializare un mesaj despre conflictul pe care l-a avut cu pretorul sectorului Râșcani, Mihai Cârlig vine cu versiunea sa asupra lucrurilor.
Pretorul de Râșcani spune altercațiile au început după ce primarul l-ar fi agresat verbal, adresându-i cuvinte jignitoare pe care nu le-a putut trece cu vederea: "Când am ajuns la fața locului, primarul avea un comportament foarte violent și îmi vorbea cuvinte foarte înjositoare. Nu am putut să las așa situație fără reacție, mai ales că el trebuie să primească la moacă bine bine".
Potrivit pretorului, când au fost chemate echipajele poliției, primarul ar fi încercat să fugă de la fața locului: "Când am chemat poliția, el a încercat să plece de la fața locului. În timp ce așteptam echipajele poliției, primarul mă lovea peste picioare cu mașina pentru ca să mă feresc din cale".
sursa: politics.md/publika.md