Ultima oră

Prietenia Dodon – Erdogan dă.. „rezultate”?! / O companie din Turcia va repara 36,5 kilometri de drumuri din Moldova

În cadrul unei licitații, compania Ant İnşaat Maden Sanayi AS din Turcia a fost selectată pentru a reabilita trei sectoare de drumuri locale. Valoarea totală a contractelor este de 364,11 milioane lei.

E vorba de trei sectoare de drum local cu lungimea totală de 36,5 kilometri, din cadrul Coridorului 10, care tranzitează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina, care vor fi reabilitate.

Va asigura conectarea la 2 trasee naționale

Coridorul 10 începe de la intersecția cu drumul național R20 Orhei – Rezina – Râbnița până la intersecția cu drumul R14 R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontieră cu Ucraina, acesta asigurând conectarea la 2 trasee naționale și legătura dintre centrul și partea de est a țării.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), contractele de executare a lucrărilor cu antreprenorul prevăd că structura rutieră va fi reparată pe toata lungimea coridorului prin ranforsarea straturilor de bază şi aplicarea îmbrăcămintei rutiere noi.

Siguranța rutieră urmează a fi îmbunătățită prin amenajarea intersecțiilor, aplicarea indicatoarelor rutiere, parapetelor metalice, stâlpilor de ghidare, dar și a marcajului rutier. 

Licitația pentru reabilitarea acestor segmente de drum a fost deschisă pe 8 mai și la ea au fost depuse 4 oferte: două de la companiile Genesis Internațional și Rutador SRL din Moldova și două de la companii din Turcia. 

A câștigat oferta companiei Ant İnşaat Maden Sanayi AS din Turcia, care realizează proiecte similare în Turcia, Afganistan, Kazahstan, Malawi și Sudanul de Sud.

Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 18 luni, plus 12 luni pentru perioada de notificare a defecțiunilor (perioada de garanție).

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, acest proiect are o importanță majoră, scopul principal al acestuia fiind asigurarea accesului către centrele de educație, sănătate și comerț a cetățenilor din zona respectivă, precum și îmbunătățirea drumurilor din localități.

Finanțare de la Banca Mondială

Lucrările de reabilitare a drumurilor sunt realizate în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, pentru care Banca Mondială a acordat suport financiar Guvernului Republicii Moldova în valoare de 80 milioane dolari.

Proiectul prevede reabilitarea a 300 de kilometri de drumuri locale. Lucrările de reparație a primelor patru coridoare urmau să înceapă încă în anul 2017. Datele Administrației de Stat a Drumurilor arătau că la începutul anului 2019 lucrări se efectuau doar la un singur coridor. 

https://www.mold-street.com 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *