Actualitate

Prima cafenea din lume care găzduiește doar pisici negre

Ce se întâmplă dacă o pisică neagră îți taie calea? Unii spun că este semn de ghinion, alții… că au văzut o ființa absolut adorabilă! Din păcate, statisticile spun că pisicile negre sunt mai greu de adoptat și în zilele noastre, după secole în care au fost persecutate în perioada Evului Mediu, când au fost asociate cu presupusele vrăjitoare.

Pisica neagră este și astăzi asociată adesea cu scenele de Halloween sau în stil Familia Addams, însă mai degrabă în contexte amuzante și nu pur înfiorătoare. Aprecierea pentru pisici negre a determinat în Japonia lansarea primei cafenele cu pisici negre. Deschiderea din data de 14 februarie 2014 a fost consemnată chiar și în Cartea Recordurilor, fiind prima cafenea de acest gen. Sute de cafenele care găzduiesc pisici există în Japonia și în acest moment, însă Cat Cafe Nekobiyaka din Himeji este celebră pentru că are acest statut de a fi prima cafenea cu pisici exclusiv negre.

Dacă mergi la Cat Cafe Nekobiyaka, ai parte de companie deosebită: pisici care la prima vedere pot părea identice una cu alta. Ca vizitator, te poți bucura de momente de relaxare și joacă alături de elegantele feline. Există numeroase jucării pentru pisici, fel de fel de accesorii pe placul pisicilor. În inedita cafenea poți savura o băutură pe placul tău, în timp ce admiri pisicile negre sau interacționezi cu acestea.

Preț pentru timpul alături de pisicile negre

Conform informațiilor disponibile online, se percepe o taxă pentru timpul petrecut în cafenea. Prețul de intrare este de aproximativ 1.000 de yeni (mai puțin de 7 euro) pentru prima oră. Ulterior, o taxă de 500 de yeni se achită pentru fiecare jumătate de oră petrecută alături de pisicile negre. Nu există doar băuturi, ci și acces la reviste cu benzi desenate japoneze (manga), cele mai multe având ca temă tocmai pisicile.

În mod obișnuit, în cafenea există în jur de 12 pisici negre. Inițiatoarea afacerii a avut însă de la start un scop mai presus de cel financiar: și-a dorit să crească șansele de adopție ale pisicilor negre. În cadrul cafenelei Nekobiyaka, vizitatorii interacționează cu feline negre și descoperă că stigmatizarea și superstițiile din jurul acestora sunt evident ridicole. Sute de pisici au fost deja adoptate direct din cafenea. Când una își găsește o casă, imediat o altă pisică îi ia locul la Cat Cafe Nekobiyaka, în speranța că își va găsi și ea un adoptator.

Cafeneaua pune accent pe siguranța animalelor, iar vizitatorii trebuie să se descalțe înainte de a intra în cafenea și de a interacționa cu pisicile negre. În plus, trebuie să își dezinfecteze mâinile, pentru a evita orice probleme de sănătate pentru pisici. În contextul situației speciale din anii 2020 – 2021 care a afectat și Japonia, cafeneaua a avut mari probleme în a rămâne deschisă, din cauza numărului mic de turiști și a faptului că mulți oameni au evitat socializarea în spații publice. Salvarea a venit din mediul online, căci multe donații au fost direcționate pentru susținerea proiectului Cat Cafe Nekobiyaka.

Joacă alături de pisici, dar și… jocuri cu pisici

Pentru că pisicile sunt apreciate de foarte mulți oameni oriunde în lume, tematica felină este prezentă și în lumea jocurilor. Titlurile cu pisici negre sunt însă destul de limitate, putând aminti de exemplu jocul video independent Black Cat Adventures, dezvoltat de Keith Southworth. Producătorii de conținut pentru cazino sunt însă mai generoși cu acest subiect. Se remarcă astfel jocurile de cazino online 13 Black Cats de la CT Gaming sau Black Cat Whisper de la InBet Games. Ultimul dintre ele a fost lansat în a doua parte a anului 2023 și a devenit destul de rapid unul din cele mai populare jocuri de pacanele noi.

Dacă în Asia sunt extrem răspândite și de populare, cafenelele cu pisici sunt destul de rare în Europa, dar există asemenea locații în diverse orașe de pe continentul nostru. În România, cea mai cunoscută astfel de cafenea este Miau, situată în București. La această cafenea cu pisici se plătește doar consumația de băuturi, fără a exista o taxă pentru timpul petrecut alături de pisici. Felinele pot fi de asemenea adoptate, dar în condiții care să asigure bunăstarea acestora.

Potrivit celor mai recente date, peste 4,4 milioane de pisici sunt rezidente în România. Alături de pisicile cu stăpân există însă și multe pisici care trăiesc pe cont propriu, departe de a se bucura de condiții prea bune. Numeroase ONG-uri, alături de alți iubitori de animale, acționează constant pentru a steriliza și hrăni animalele fără stăpân din localitățile din România.

Sursa foto: canva.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *