Femeia

Primii paşi în fotografie

Ca să vă convingeţi, astăzi vă oferim câteva secrete împărtăşite de fotograful de la TIMPUL, Liviu Dumitru, pentru ca procesul de fotografiere să fie cât mai eficient.

• E necesar să vă cunoaşteţi cât mai bine aparatul de fotografiat, să-i cunoaşteţi limitele şi mai ales să ştiţi funcţiile tuturor butoanelor. Se poate întâmpla să apară un cadru unic şi atunci nu veţi avea timp să căutaţi care sunt comenzile aparatului. Şi totul se va pierde iremediabil!..
• Este bine ca, fiind începător, să alegeţi o cameră cât mai simplă şi apoi pe parcurs, când veţi avea mai multe cunoştinţe şi veţi dori mai mult, să treceţi la un aparat superior.

• Încercaţi să găsiţi unghiuri originale! Mişcaţi-vă cu aparatul în jurul subiectului şi trageţi mai multe cadre.
• Folosiţi un trepied, atunci când aveţi posibilitatea. Este cel mai bun stabilizator de imagine :).
• Pentru peisaje şi nu numai, alegeţi momentele după răsăritul soarelui sau la apusul soarelui, de preferinţă cu maximum o oră după răsărit şi maximum o oră înainte de apus. Aceste intervale de timp sunt cunoscute ca „orele de aur” în fotografie, când lumina este mai difuză şi caldă, cade sub un unghi mic şi facilitează apariţia texturilor şi a umbrelor.

• Încercaţi să realizaţi compoziţii simple. Dacă aveţi prea multe elemente în cadru va rezulta o imagine supraaglomerată, care poate crea confuzie şi deruta pe cei care privesc fotografia. Evitaţi amplasarea subiectului în centrul cadrului (cea mai frecventă greşeală), cât şi amplasarea liniei orizontului pe mijloc. De asemenea, aveţi grijă ca linia orizontului să fie paralelă cu cele două laturi ale cadrului – asta, dacă nu doriţi o anume compoziţie. Încercaţi să folosiţi regula treimilor.
• Dacă sunteţi în concediu şi vedeţi anumite imagini pe care aţi vrea să le surprindeţi, este bine să vă treziţi dimineaţa, fără agitaţia turiştilor, putând astfel să faceţi mai multe cadre din unghiuri diferite.

• Aveţi grijă ca echipamentul să fie curat în permanenţă, acumulatoarele le încărcaţi, iar cardul să fie gol! Nu se ştie când va trebui să folosiţi aparatul şi ar fi absurd ca, taman atunci când veţi vedea nişte imagini fantastice, să se descarce acumulatorul ori cardul să fie plin şi să începeţi a şterge poze…
• Nu setaţi aparatul pe alb-negru, dacă veţi crede că unui cadru i-ar sta mai bine alb-negru! Lăsaţi-l pe color şi stocaţi fotografia în color. Puteţi să realizaţi cadrul alb-negru la postprocesare. Este păcat ca la un moment dat să vreţi să îl aveţi şi în varianta color, dar să nu aveţi de unde îl lua!

Helmut Newton, un celebru fotograf de modă germano-australian, a spus că „Primele 10.000 de fotografii sunt cele mai proaste”, aşa că practica este foarte importantă. De aceea, fotografiaţi ori de câte ori aveţi ocazia! 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *