Internațional

WSJ: Donald Trump a RECUNOSCUT că Putin nu este pregătit să pună capăt războiului din Ucraina

În timpul unei convorbiri telefonice luni, președintele SUA Donald Trump le-a spus liderilor europeni că președintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să pună capăt războiului din Ucraina pentru că crede că este pe cale să câștige, potrivit a trei persoane familiarizate cu conversația.

Afirmația confirmă ceea ce liderii europeni cred de mult timp despre Putin – dar a fost prima dată când au auzit-o de la Trump. De asemenea, a fost contrar a ceea ce Trump a spus adesea în public, că el crede că Putin vrea cu adevărat pacea, scrie Wall Street Journal.

Casa Albă a refuzat să comenteze și s-a referit luni la postarea lui Trump pe rețelele de socializare despre conversația sa cu Putin.

„Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost, aș spune asta acum”, a spus el.

Deși Trump pare să fi ajuns la concluzia că Putin nu este pregătit pentru pace, acest lucru nu l-a determinat să facă ceea ce europenii și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au susținut că ar trebui să facă: să sporească eforturile împotriva Rusiei.

Punctul culminant al unei ofensive diplomatice europene

Trump a avut o convorbire telefonică cu liderii europeni duminică, cu o zi înainte de conversația sa de două ore cu Putin. El a indicat atunci că ar putea impune sancțiuni dacă Putin refuză încetarea focului, potrivit unor persoane familiarizate cu conversația.

Până luni, se răzgândise – nu mai era pregătit să facă asta, dar a spus că vrea să continue rapid cu discuții la nivel inferior între Rusia și Ucraina la Vatican.

Apelul de luni i-a inclus pe Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul italian Giorgia Meloni și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

A fost în parte punctul culminant al unei ofensive diplomatice europene care a început cu aproximativ zece zile mai devreme, menită să-l determine pe Trump să pună presiune asupra lui Putin.

Deși efortul nu a reușit în cele din urmă să-l convingă pe Trump să facă acest lucru prin sancțiuni suplimentare, europenii au văzut unele rezultate.

Procesul a ajutat la clarificarea situației pentru toată lumea, inclusiv pentru Trump: Putin nu este dispus să oprească războiul în acest stadiu.

Pentru europeni, a ajutat la sublinierea faptului că acum depinde în mare măsură de ei să sprijine Ucraina. Europenii nu cred că Administrația Trump va opri exporturile de arme ale SUA atâta timp cât Europa sau Ucraina plătesc pentru ele, au spus sursele.

„Acesta nu este războiul meu”, le-a declarat Trump reporterilor luni, după convorbirea cu Putin. „Ne-am băgat în ceva în care nu ar fi trebuit să fim implicați.”

Ofensiva diplomatică a Europei

Duminică, Trump a indicat într-o convorbire telefonică cu liderii europeni – printre care Macron, Merz, Meloni și premierul britanic Keir Starmer – că îi va trimite pe secretarul de stat Marco Rubio și pe trimisul special Keith Kellogg la discuțiile care se așteaptă acum să aibă loc la Vatican.

Luni, Trump a părut să nu se angajeze cu privire la un rol al SUA, potrivit uneia dintre persoanele informate despre apel. Unii dintre liderii europeni prezenți la apelul de luni au insistat că rezultatul oricărei discuții la Vatican trebuie să fie o încetare a focului necondiționată.

Dar Trump a refuzat din nou, spunând că nu-i place termenul „necondiționat”.

El a spus că nu a folosit niciodată acest termen, deși l-a folosit atunci când a cerut o încetare a focului de 30 de zile într-o postare pe platforma sa Truth Social pe 8 mai. Europenii au fost în cele din urmă de acord să renunțe la insistența lor asupra adjectivului.

Ofensiva diplomatică a Europei pentru a-l determina pe Trump să facă presiuni asupra Rusiei a escaladat după ce Merz, cancelarul conservator german, a preluat funcția la începutul acestei luni.

Merz este mult mai dispus să-l înfrunte pe Putin decât era predecesorul său de stânga, Olaf Scholz. Mai important, coaliția lui Merz a ajutat la modificarea Constituției Germaniei pentru a permite țării o libertate mult mai mare în împrumuturi pentru cheltuile militare și sprijin pentru Ucraina.

Europa și sancțiunile exporturilor de energie rusești

Pe 10 mai, Merz, Macron, Starmer și premierul polonez Donald Tusk au făcut o vizită Kiev. Ei l-au îndemnat pe Zelenski să accepte ceea ce dorea Trump, pentru a dezvălui refuzul lui Putin de a pune capăt războiului.

Apoi au folosit telefonul mobil al lui Macron pentru a-l suna pe Trump de la reședința oficială a lui Zelenski, spunându-i că Europa și Ucraina susțin pe deplin apelul său pentru o încetare a focului de 30 de zile. Europenii au amenințat public cu noi sancțiuni împotriva lui Putin dacă nu acceptă încetarea focului.

Putin a răspuns presiunii crescânde din Europa și Washington propunând primele negocieri directe cu Ucraina în trei ani. Trump a profitat de ofertă, sugerând chiar la un moment dat că ar putea merge în Turcia pentru a se alătura discuțiilor.

După câteva zile, o întâlnire a avut loc la Istanbul, dar Putin nu a participat. El a trimis reprezentanți de rang inferior care au repetat cererile pe care Ucraina le consideră inacceptabile. După neprezentarea lui Putin la Istanbul, europenii l-au presat din nou pe Trump să ia în considerare punerea mai multor presiuni asupra liderului rus.

Ei au aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, și continuă să lucreze la un pachet mai puternic de măsuri. Trump a anunțat că a stabilit o convorbire telefonică cu Putin, spunând că perspectivele de pace ar putea fi avansate doar dacă liderii americani și ruși vor vorbi.

Când Trump a vorbit duminică cu liderii europeni, înainte de convorbirea cu Putin, a semnalat că SUA s-ar putea alătura Europei în sancționarea exporturilor de energie rusești și a tranzacțiilor bancare.

Senatorul Lindsey Graham, un aliat apropiat al lui Trump, a declarat miercuri că a adunat 81 de co-sponsori pentru un proiect de lege care ar crește semnificativ sancțiunile din domeniul energiei și alte sancțiuni împotriva Moscovei.

Macron: „Nu ne poți insulta națiunile, Donald”

Apelul de duminică a inclus unele dintre momentele spontane ale lui Trump, care a amestecat laude și critici la adresa liderilor europeni. Trump l-a complimentat pe Merz pentru modul în care vorbește engleză:

„Îmi place și mai mult cu accentul tău german”, a spus el, potrivit unei persoane care asista la convorbire.

La un moment dat, el a făcut o divagație împotriva politicilor de migrație ale Europei. Trump a spus că migrația scăpată de sub control aduce țările lor în „pragul colapsului”.

Macron, care are cea mai lungă relație cu Trump, i-a cerut să se oprească.

„Nu ne poți insulta națiunile, Donald”, a spus Macron, potrivit persoanei care era prezentă.

Tonul, totuși, a fost pozitiv în general, au spus persoane la curent cu apelul. I-a lăsat pe unii cu impresia că Trump ar putea sprijini noi sancțiuni dacă Putin nu ar fi de acord cu o încetare a focului.

Dar aceste speranțe au fost spulberate o zi mai târziu.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Trump l-a confruntat pe președintele AFRICII de SUD la Casa Albă, denunțând persecutarea fermierilor albi /Ramaphosa a rămas calm

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate
articolele


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.