Economie

Procuratura Anticorupţie verifică dacă oamenii de afaceri Ţopa sunt implicaţi în atacul de la MAIB

Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către şeful-adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Acesta a fost contactat la sugestia reprezentantului Procuraturii Generale, care a fost solicitat, în cadrul unei conferinţe de presă de marţi, 17 ianuarie, să se pronunţe asupra perspectivelor de finalizare a dosarului penal legat de atacul raider, precum şi asupra informaţiilor apărute recent în presă, precum că proprietari ai companiei Merchant Outpost Company ar fi oamenii de afaceri nominalizaţi.

„Nu pot infirma şi nici confirma aceste informaţii apărute. Am dispus efectuarea acţiunilor de verificare, dar este o problemă. Pentru a verifica dacă sunt sau nu corecte informaţiile, trebuie să contactăm şi autorităţile din alte state prin Comisia rogatorie. Este foarte dificil”, a spus Viorel Morari.

Procurorul a mai menţionat că o problemă în cazul Moldova-Agroindbank sunt şi părţile vătămate. „Nu ştim nici cine sunt ele. Am făcut o Comisie rogatorie în Olanda şi Slovenia şi până acum nu a apărut niciun răspuns”, a declarat Victor Morari. Întrebat când vor fi anunţate rezultatele cercetărilor pe marginea atacurilor raider de anul trecut, procurorul a comunicat că o conferinţă de presă va fi organizată de îndată ce vor fi acumulate informaţiile necesare. Deocamdată este prematur.

După un proces de judecată în vara anului trecut, Curtea Supremă de Justiţie a repus în drepturi acţionarii europeni de la Moldova Agroindbank, anulând hotărârea judecătoriei Căuşeni, prin care aceştia au fost deposedaţi de pachetele de acţiuni. Reprezentanţii Merchant Outpost Company în proces spuneau atunci că vor ataca decizia CSJ la CEDO. Săptămâna trecută presa a publicat pretinse documente, care ar arăta că în spatele atacului raider la Moldova-Agroindbank ar sta Victor şi Viorel Ţopa, care ar fi proprietarii reali ai companiei în cauză.

Anterior, un comunicat de presă al Biroului de avocaţi „Ţurcan Cazac”, reprezentant al celor 6 investitori din Slovenia şi Olanda, informa că investitorii europeni au deţinut un număr total de 285 386 acţiuni la MAIB, ceea ce reprezintă circa 28% din totalul acţiunilor emise de MAIB. Până la şedinţa CSJ, 240 506 acţiuni erau înscrise pe numele companiei Global Systems Corp. (Belize), iar 44,880 acţiuni pe numele Merchant Outpost Company (Seychelles). Statul Belize şi insulele Seychelles reprezintă jurisdicţii offshore. Legea Republicii Moldova privind instituţiile financiare interzice companiilor înregistrate în zonele offshore să deţină în total mai mult de 5% din acţiunile cu drept de vot ale unei bănci. În încercarea de a muta aceste acţiuni la o companie diferită, s-a dorit transferarea acţiunilor deţinute în comun de către Global Systems Corp. (Belize) şi Merchant Outpost Company (Seychelles) către Creative Production, Inc.

Sursa: INFO-PRIM.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *