Sănătate

Produsele cosmetice care conţin mercur sunt extrem de periculoase

Unul din ingredientele cele mai periculoase, care se găseşte în cremele şi săpunurile pentru iluminarea tenului este mercurul. Acesta este, de asemenea, găsit în alte produse cosmetice, cum ar fi produse pentru înlăturarea machiajului pentru zona ochilor şi în mascara.

Unii producători nu mai utilizează mercurul drept conservant în rimel şi produsele de curăţare a machiajului, ca urmare a presiunii consumatorilor. Cu toate acestea, în multe state continuă vânzarea produselor periculoase, iar companiile de multe ori exclud mercurul din lista ingredientelor.

Efectele mercurului asupra sănătăţii

Principalul efect advers al mercurului anorganic conţinut în produsele pentru piele şi săpunuri de iluminat este distrugerea rinichilor. Acesta poate provoca, de asemenea, erupţii cutanate, decolorarea pielii, precum şi reducerea rezistenţei tenului la infecţii bacteriene şi fungice. Mai mult, utilizate în timp, cremele pe bază de mercur produc un efect invers dorit şi anume înnegrirea pielii. Alte efecte adverse includ anxietatea, depresia sau psihoza şi neuropatia periferică. 

Mercurul în sol

Mercurul din săpunuri, creme şi alte produse cosmetice, este în cele din urmă evacuat în apele reziduale. Acesta intră apoi în lanţul alimentar, fiind extrem de toxic. De exemplu, peştele cu conţinut ridicat de mercur: femeile gravide care consumă peşte intoxicat îşi expun riscului fetuşii, care pot dezvolta după naştere deficienţe neurologice.

O Directivă a UE prevede că sunt interzişi compuşii de mercur ca ingrediente în produsele cosmetice, inclusiv săpunuri, loţiuni, şampoane şi produsele pentru albirea pielii. Food and Drug Administration din SUA permite compuşi de mercur la concentraţii de la 65 mg/kg în produsele de machiaj pentru zona ochilor. Toate celelalte produse cosmetice trebuie să conţin mercur într-o concentraţie mai mică de 1 mg/kg. 

Efecte adverse

Mercurul reprezintă o ameninţare deosebită pentru dezvoltarea copilului în uter. Substanța pate provoca efecte toxice diverse, inclusiv distrugerea sistemului nervos, digestiv şi imunitar. De asemenea mercurul are un efect devastator asupra plămânilor, rinichilor, pielii şi ochilor. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.