Social

Produsele „verzi” își fac loc timid, dar sigur, pe piața autohtonă

Și asta pentru că oamenii nu cunosc încă beneficiile acestora, dar și din cauza prețurilor destul de mari în comparație cu produsele obișnuite de pe piața autohtonă. De cealaltă parte, însă, potrivit reprezentanților guvernului, consumul de produse organice înregistrează un trend ascendent și satisfăcător atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Fiind promotorii unui mod sănătos de viață, familia Badia din Chișinău, ambii medici, au decis să deschidă primul magazin de produse bio din R. Moldova. Astfel, după ce au importat produse ecologice timp de trei ani și le distribuiau în rețelele de magazine mari din țară și în farmacii, în decembrie trecut au deschis ușile magazinului „verde”. „În prezent, menținem, de asemenea, standurile bio din marketuri și suplimentele alimentare din farmacii, dar am deschis un magazin specializat, deoarece prețul este mai accesibil”, a spus Marcela Badia.

Alimentele naturale, de la țară, nu sunt neapărat eco

Situat în centrul capitalei, antreprenorii susțin că a fost destul de greu să deschidă o asemenea afacere, din simplul motiv că produsele bio sunt noi pe piața noastră și nu toți oamenii cunosc, deocamdată, cu ce se „mănâncă” un produs ecologic. „Mai mult, oamenii nu pot să facă diferența dintre un produs bio și unul natural, deși există o diferență majoră”, punctează Marcela Badia, directoarea magazinului. Drept urmare, doctorul subliniază că produsul natural poate fi considerat oricare dintre produsele care cresc la noi, undeva prin câmpii, cum ar fi, spre exemplu, mușețelul din ceaiurile naturiste, în timp ce produsul bio este pregătit după o tehnologie specială. „Pământurile în care sunt cultivate aceste produse sunt pregătite timp de șapte-opt ani, de unde se scot chimicalele, pesticidele, coloranții, conservanții. Ulterior, este urmărită intens fiecare etapă până la creșterea produsului final”, explică Marcela Badia.

Totuși, revenind la afacere, directoarea magazinului susține că nu și-a răscumpărat încă investiția, care a fost destul de mare, începând de la importul produselor, achitarea taxelor și multe alte cheltuieli. Mai mult, pentru a dezvolta afacerea, inițiatorii au făcut pași mici, întrucât aceasta a luat start cu suplimentele alimentare, iar, ulterior, au început să lucreze cu alți producători, precum cei de ceaiuri, produse alimentare bio. „Colaborăm cu doi dintre cei mai mari producători europeni: unul german, care este un producător din 1976 pe piața europeană și unul dintre primii producători care a primit sigiliul „bio”, și un producător din Franța pentru produsele cosmetice realizate sută la sută pe bază de uleiuri și plante. În ceea ce privește ceaiurile, acestea sunt din Polonia, care, de altfel, sunt cunoscute în toată Europa”, afirmă directoarea magazinului.

Costă mult, dar sunt sănătoase

În pofida faptului că aceste produse au prețuri mai mari comparativ cu produsele obișnuite, reprezentanții magazinului susțin că moldovenii sunt interesați de ele, începând de la suplimentele alimentare până la produsele alimentare și cele cosmetice. „De altfel, suntem primii pe piață care avem cosmetică sută la sută naturală, fără conservanți, parabeni, coloranți, lauril sulfat de sodiu, care este un produs chimic banal, ce se adaugă anume pentru a face spumă și care aduce daune sănătății omului”, afirmă medicul Badia.

Totodată, deși de multe ori se vehiculează ideea că, pentru a cumpăra produse organice, trebuie să ai venituri peste medie, directoarea magazinului contrazice ipoteza și afirmă că majoritatea cumpărătorilor au venituri medii. „Încercăm să învățăm omul că e mai bine să facă profilaxie, decât să facă ulterior tratament”, este de părere Marcela Badia. Drept dovadă sunt clienții fideli, dar și cei care, odată ce au încercat un produs sau supliment, revin cu siguranță și pentru a doua sau a treia oară. „Clienții care au venit pentru prima dată, avem marea plăcere să-i mai revedem”, afirmă doctorul.

Așadar, proprietarii magazinului susțin că au produse pentru toate buzunarele și și-ar dori să diversifice gama de produse, și asta pentru că, încet-încet, oamenii s-au convins că gustul, mirosul produselor organice diferă de cele obișnuite. „Spre exemplu, dacă îi oferim copilului dulciuri bio, precum napolitanele, fructe în iaurt, fructe în ciocolată neagră ș.a., nu există niciun risc pentru sănătatea lui”, a spus Marcela Badia. Totuși, deocamdată nu vor importa carne și ouă, spre exemplu, deoarece, potrivit lor, în R. Moldova nu sunt oameni care să cumpere asemenea produse, căci sunt mai scumpe decât cele pe care le avem pe piață.

Iurie Senic, șef al Serviciului producţie ecologică şi produse de origine din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare din RM (MAIA), a remarcat că se conturează, în ultimul timp, pături sociale care sunt interesante de aceste produse, cum ar fi tineri de până la 30 de ani și cea de-a doua categorie sunt de la 50 de ani în sus. „Cei din urmă au înțeles deja ce înseamnă un produs natural, cu garanții de calitate, și încearcă să-și mențină sănătatea printr-o alimentație corectă”, a spus Iurie Senic.

În perioada 2003-2011, suprafeţele cultivate în R. Moldova, certificate ecologic, au crescut de 270 de ori, de la 80 la peste 22 mii ha, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova. 

Experții susțin că prețurile mai mari la produsele organice sunt justificate prin producțiile mai mici la hectar, costul ambalajelor speciale, din materiale reciclabile, plus cheltuielile suplimentare cu certificarea ecologică, obligatorie pentru ca un produs să poată fi vândut sub aceasta marcă. Toate acestea însumate majorează costurile de producție cu circa 60 la sută.

De la 1 martie curent, în zilele de weekend este reorganizat târgul de lângă Ministerul Agriculturii cu produse eco de la producătorii certificați. Potrivit MAIA, prețurile produselor din târg sunt mai mici cu 10-20 la sută decât la alte piețe din Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *