Politică

Promo-LEX: Lipsa deputaților din opoziție la ședințele plenare afectează procesul legislativ

Lipsa opoziției parlamentare de la ședințele plenare afectează procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a proiectelor votate. Constatarea se regăsește într-un raport realizat de Asociația Promo-LEX.

„Am remarcat absențele deputaților la sesiunea de toamnă, fiind înregistrat un total de 357.

BECS a lipsit în semn de protest de la cinci ședințe plenare, Partidul Politic „Șor” n-a participat la nicio ședință în sesiunea plenară de toamnă.

Considerăm că neparticiparea deputaților din opoziție la ședințele plenare, inclusiv la dezbaterea proiectelor de acte normative, afectează procesul legislativ”, a declarat Mihaela Duca Anghelici, analist juridic în cadrul Asociației Promo-LEX, transmite IPN.

Sesiunea de toamnă a avut 19 ședințe, 17 plenare, două dintre ele au avut caracter solemn și diplomatic.

„De obicei, la început de ședințe erau înregistrați 85 de deputați, la sfârșit însă rămâneau 62-63 de parlamentari. Nici un proiect nu a fost votat de toți parlamentarii înregistrați în debutul ședinței”, a precizat Mihaela Duca Anghelici.

Experții de la Promo-LEX au mai constatat că cetățenii nu au cum să cunoască ce subiecte vor fi aprobate de Legislativ, întrucât peste 50% din subiectele incluse inițial pe ordinea de zi au fost excluse.

Transparența decizională a proiectelor votate a fost afectată în proporție de 69%.

Mihaela Duca a mai menționat că deputații nu utilizează la maximum metodele de control parlamentar prevăzute de lege: „În primăvara anului 2022 au fost înregistrare două moțiuni simple, iar în sesiunea de toamnă – doar una.

Nu există un interes din partea deputaților să exercite formele de control parlamentar disponibile.

Cât privește vizibilitatea Parlamentului, experții recomandă o comunicare mai bună cu poporul prin toate metodele disponibile.

Deputații sunt îndemnați să își revadă comportamentul, astfel încât credibilitatea și încrederea cetățenilor în Parlament să nu aibă de suferit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *