Promo-LEX: Lipsa deputaților din opoziție la ședințele plenare afectează procesul legislativ

Lipsa opoziției parlamentare de la ședințele plenare afectează procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a proiectelor votate. Constatarea se regăsește într-un raport realizat de Asociația Promo-LEX.
„Am remarcat absențele deputaților la sesiunea de toamnă, fiind înregistrat un total de 357.
BECS a lipsit în semn de protest de la cinci ședințe plenare, Partidul Politic „Șor” n-a participat la nicio ședință în sesiunea plenară de toamnă.
Considerăm că neparticiparea deputaților din opoziție la ședințele plenare, inclusiv la dezbaterea proiectelor de acte normative, afectează procesul legislativ”, a declarat Mihaela Duca Anghelici, analist juridic în cadrul Asociației Promo-LEX, transmite IPN.
Sesiunea de toamnă a avut 19 ședințe, 17 plenare, două dintre ele au avut caracter solemn și diplomatic.
„De obicei, la început de ședințe erau înregistrați 85 de deputați, la sfârșit însă rămâneau 62-63 de parlamentari. Nici un proiect nu a fost votat de toți parlamentarii înregistrați în debutul ședinței”, a precizat Mihaela Duca Anghelici.
Experții de la Promo-LEX au mai constatat că cetățenii nu au cum să cunoască ce subiecte vor fi aprobate de Legislativ, întrucât peste 50% din subiectele incluse inițial pe ordinea de zi au fost excluse.
Transparența decizională a proiectelor votate a fost afectată în proporție de 69%.
Mihaela Duca a mai menționat că deputații nu utilizează la maximum metodele de control parlamentar prevăzute de lege: „În primăvara anului 2022 au fost înregistrare două moțiuni simple, iar în sesiunea de toamnă – doar una.
Nu există un interes din partea deputaților să exercite formele de control parlamentar disponibile.
Cât privește vizibilitatea Parlamentului, experții recomandă o comunicare mai bună cu poporul prin toate metodele disponibile.
Deputații sunt îndemnați să își revadă comportamentul, astfel încât credibilitatea și încrederea cetățenilor în Parlament să nu aibă de suferit.