Actualitate

PSRM a găsit o nouă scuză pentru a nu organiza alegeri parlamentare anticipate: „Nu sunt bani”

”CEC dacă nu va primi bani, nu va putea desfășura alegeri. Procesul electoral implică cheltuieli, inclusiv pentru achitarea muncii, chirii, etc.”, a explicat Lebedinschi.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a apreciat, prin hotărârea nr.24 din 27 iulie 2017, că doar Parlamentul este cel competent de a aloca mijloace financiare de la bugetul de stat pentru organizarea scrutinelor electorale, iar CEC poate organiza alegeri doar după alocarea mijloacelor respective.

”Curtea menționează că desfășurarea unui referendum (scrutin electoral – n.r.) necesită mijloace financiare. Prin urmare, doar Parlamentul este cel competent de a aloca mijloace financiare de la bugetul de stat cu acceptul Guvernului. De aceea, autoritățile competente în materie electorală urmează să acționeze în vederea organizării unui referendum abia după adoptarea de către Parlament a unei hotărâri în acest sens”, a transmis Curtea în 2017.

Potrivit legislației în vigoare, Fondul de rezervă al Guvernului este destinat pentru finanțarea cheltuielilor bugetare care întrunesc concomitent următoarele criterii de eligibilitate: a) comportă caracter de urgență; b) survin pe parcursul anului şi nu au putut fi cunoscute pentru a fi prevăzute în bugetul aprobat; c) nu există rezerve în bugetele aprobate pentru autoritățile publice.

Fondul de rezervă pentru anul 2021 este în mărime de doar 161 milioane de lei, iar pentru organizarea alegerilor anticipate au fost estimate cheltuieli de tocmai 114-120 milioane de lei. În acest caz, Guvernul va rămâne cu o rezervă în sumă de numai 50 milioane de lei, pentru acoperirea tuturor necesităților care vor apărea în 2021.

sursa: https://telegraph.md 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *