CSI / RusiaExterne

Putin a promulgat anexarea ileaglă a patru regiuni din Ucraina, controlate parțial de ruși

Miercuri, 5 octombrie, Vladimir Putin a promulgat legea care oficializează anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de ocupanții ruși, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina. 

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Marți, 4 octombrie, Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat încorporarea celor patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă.

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele Rusiei în urma contraofensivelor armatei ucrainene, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde forțele armate ucraineane a recuperat peste 450 de localităţi, Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. 

Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.

Mai mult, în analiza de miercuri a războiului din Ucraina, care a fost realizată de Ministerul britanic al Apărării, se precizează că în acest moment conducerea rusă de la Kremlin are toate motivele să fie îngrijorată, în condițiile în care trupele ucrainene se apropie tot mai mult de „granița” regiunii Lugansk, relatează sursa citată.

Forțele ucrainene continuă să facă progrese atât în ofensiva de pe frontul de nord-est, cât și în cea de pe frontul sudic, se mai arată în evaluarea britanicilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *