Externe

Putin și-a cerut scuze

Premierul israelian Naftali Bennett a afirmat joi că preşedintele rus Vladimir Putin a cerut scuze pentru remarcile ministrului său de externe în sensul că Adolf Hitler ar fi avut origini evreieşti, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Bennett, care a purtat o discuţie la telefon cu liderul rus, a menţionat că a acceptat scuzele şi i-a mulţumit lui Putin pentru că şi-a „clarificat atitudinea faţă de poporul evreu şi memoria Holocaustului”, relevă un comunicat al biroului premierului israelian.

Săptămâna trecută, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afimat că Adolf Hitler are „sânge evreiesc”, o veche teorie dezminţită de istorici.

Israelul a denunțat luni declarațiile ministrul rus de externe Serghei Lavrov care a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler avea rădăcini evreiești și a cerut scuze de la Moscova.

Ministerul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat pentru „o discuție dură” în legătură cu comentariile, pe care Lavrov le-a făcut duminică într-un interviu acordat televiziunii italiene.

„Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și ne așteptăm la scuze”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet, potrivit Reuters.

În timpul interviului pentru postul italian Rete 4, Lavrov a fost întrebat cum poate Rusia să susțină că trebuie să „denazifice” Ucraina când președintele țării, Volodimir Zelenski, este evreu.

„Când se spune „Ce fel de nazism este acesta dacă suntem evrei”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic”, a spus Lavrov.

„De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a adăugat el.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, memorialul Israelului pentru cele șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a numit remarcile lui Lavrov „o insultă și o lovitură severă pentru victimele adevăratului nazism”.

Vorbind la postul de radio israelian Kan, Dayan a spus că Lavrov răspândește „o teorie a conspirației antisemită”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *