CSI / Rusia

Putin suprimă ultimul bastion al disidenței prin anularea alegerilor pentru primari în mai multe orașe

Vladimir Putin pregăteşte recentralizarea Rusiei pentru a stinge orice disidență, arată o analiză El Mundo.

Ultima victimă este Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din țară. Autoritățile au anulat alegerile directe pentru primar. De asemenea, alegerile tocmai au fost abolite la Koltsovo, un oraș situat la aproximativ 25 de kilometri de Novosibirsk.

Ca urmare, Moscova și Sankt Petersburg sunt acum singurele orașe mari în care electoratul alege direct primarul.

Vecinele Kemerovo și Novokuzneţk, două orașe importante din Siberia, nu îşi mai pot alege direct primarul din 2019. „Politicienii locali nu au prea multă putere, dar guvernului central nu-i place să devenim puternici în orașele importante”, explică Radislav Poluikov, consilier raional în Sankt Petersburg: consiliul său municipal tocmai a fost dizolvat.

Colegul său de ani de zile pe bancă, Nikita Yurefiev, denunță că regimul vrea să „distrugă rămășițele democrației”. El subliniază că odată cu noile amendamente la constituție aprobate în 2020, administrația municipală devine parte a unei singure administrații de stat, fără separarea puterilor, „cu trăsături de autoritarism militar, vor să controleze totul de sus în jos”.

De acum încolo, deputaţii regionali îl vor selecta pe primarul capitalei siberiene dintr-un grup de candidaţi aleşi de o comisie care va fi compusă parţial din persoane sugerate de guvernator. Ceva similar a fost făcut în 2018 într-o altă capitală regională, Ekaterinburg. Acolo, alegerile au fost anulate pentru a-l înlătura pe cel mai important primar de opoziție din țară. Nonconformistul Evgheni Roizman a ocupat funcția din 2013. Acum nu se află doar în opoziție „prin decret”, ci riscă și cinci ani de închisoare pentru că a criticat războiul din Ucraina.

Mâna lungă a Moscovei ajunge în teritoriile ocupate din Ucraina: liderii regionali au fost aleși cu atenție și acum predomină rusificarea. Vineri, Putin a semnat un decret care oferă persoanelor care locuiesc în aceste zone o modalitate de a obține cetățenia rusă. Însă legea are reversul ei: cei care refuză sau care nu își legalizează situația se confruntă cu deportarea. Decretul afectează cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le pretinde ca fiind ale sale și pe care le controlează parțial: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Rusia tocmai a aprobat închisoarea pe viață pentru infracțiunea de înaltă trădare, care se pedepsește mai aspru decât crima.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Si eu as face la fel in Moldova, nu joci leapsa in numele democratiei cu disidentii Dodon si Shor. Mai rau ar fi expulzati in secunde, partidele lor desfiintate iar suporterii lor trimisi la Norilsk. Numai dictatura poate rectifica greselile istorice. Am tendinte dictatoriale acolo unde sint in timpul zilei si merge bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *