Putin vrea să ofere Ucrainei o pauză pentru a se pregăti pentru o nouă contraofensivă

În ultimele săptămâni, oficialii ruși au vorbit tot mai des despre discuții cu Ucraina sau cu țările occidentale – și, potrivit Meduza, Vladimir Putin se gândește într-adevăr să reia discuțiile, în ciuda refuzului lui Vladimir Zelenski de a negocia cu el după anexarea a patru regiuni din Ucraina.
În același timp, Putin vrea ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor din Donbas și „nu vrea să discute deloc despre Crimeea”, a precizat săptămânalul. Potrivit a două surse Meduza apropiate Kremlinului și a unui interlocutor apropiat de guvernul rus, aceste poziții nu s-au schimbat.
„Cu toate acestea, potrivit interlocutorilor lui Meduza, autoritățile ruse au dezvoltat o nouă „opțiune tactică”. Acesta nu implică un acord de pace în toată regula, ci un regim de încetare temporară a focului.
Kremlinul a preconizat că armata rusă și cea ucraineană ar putea ajunge la un acord în acest sens – fără a implica liderii de vârf ai celor două state.
Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, autoritățile ruse sunt probabil pregătite să retragă trupele din cel puțin o parte din teritoriul ocupat al regiunii Kherson de dragul acestui acord”.
În același timp, unul dintre interlocutorii lui Meduza, apropiat de Kremlin, a recunoscut: „Acum este foarte greu să ții Khersonul, iar retragerea trupelor din regiune poate fi făcută ca un gest de bunăvoință și un pas spre Ucraina”.
Acum, Kremlinul încearcă să „influențeze liderii occidentali” și pe președintele turc Recep Erdogan pentru a „convinge” Ucraina să revină la discuții cu Rusia.
Interlocutorii lui Meduza spun că în aceste conversații cu liderii altor țări, reprezentanții ruși aduc „un argument simplu: trebuie să evităm victimele civile”.
Acest lucru sună ipocrit în contextul recentelor atacuri masive cu rachete asupra orașelor ucrainene, care au început după subminarea podului din Crimeea și o contraofensivă ucraineană de succes.
„Sursele Meduza au subliniat că Vladimir Putin nu este pe cale să renunțe la continuarea războiului – și speră să folosească o eventuală încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă.
El și-a imaginat că, în acest timp, armata rusă va putea să antreneze rușii mobilizați și să compenseze cumva pierderile de echipament. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitriy Peskov, nu a răspuns la întrebările lui Meduza.
Potrivit planului Kremlinului, au explicat sursele Meduza, „o nouă ofensivă de amploare” ar putea începe în jurul lunii februarie-martie 2023.
Detalii: Cu toate acestea, poziția Kievului privind negocierile cu Moscova rămâne neschimbată.
„Vom fi gata să negociem cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu oricine va veni să-l înlocuiască”, a repetat pentru Meduza un interlocutor de la biroul prezidențial ucrainean poziția lui Vladimir Zelenski și le-a sugerat rușilor: „Dărâmați-l pe inadecvatul vostru Putin”.
Sursa a subliniat că Ucraina a avut multă vreme neîncredere în declarațiile și „gesturile de bunăvoință” ale Rusiei. În opinia sa, până când teritoriile ucrainene nu vor fi deocupate, „nu va exista o încetare a focului”.
Mihail Podolyak, consilier al șefului de birou al lui Zelenski, a declarat că scenariul rusesc „nu este absolut deloc în interesul Ucrainei” și că doar o înfrângere militară a Rusiei ar putea pune cu adevărat capăt războiului.
Podolyak: „Ce aduce Ucrainei, în primul rând, o încetare a focului în scenariul rusesc? Stabilirea unei noi linii de separare de facto și înrădăcinarea pripită a rușilor în teritoriile ocupate temporar? Putem fi considerați în mod serios că suntem de acord cu acest lucru? Mai ales pe fundalul unei contraofensive… O aparentă pauză operațională pentru ca unitățile rusești grav afectate să se antreneze, cel puțin unele mobilizate în grabă, și să trimită pe câmpul de luptă un nou număr de kamikaze? La ce ne trebuie asta?”.
Trupelor rusesti de pe malul drept al Niprului sa li se ofere aceleasi conditii ca si aparatorilor Mariupolului: predarea neconditionata.