Politică

Puține șanse pentru echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza să fie votată de parlament

Potrivit Radio Chișinău, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat și Partidului Liberal, în condițiile în care pentru învestirea guvernului este nevoie de votul a cel puțin 51 de deputați ai legislativului cu 101 de membri. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota pentru un guvern condus de Ion Sturza, iar socialiștii au anunțat că nici nu vor fi prezenți la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa și programul de guvernare pentru anii 2016-2018, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii din Chișinău. Cabinetul Sturza își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu Fondul Monetar Internațional — fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern—, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România, iar pe termen mediu își propune obținerea statutului de țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei 18 membri ai echipei propuse de premierul desemnat Ion Sturza au semnat și o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea acestei declarații, al cărei text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție, ci o practică internațională care ajută la creșterea responsabilității guvernării.

Premierul desemnat a subliniat că la baza formării echipei sale guvernamentale, care pentru prima dată în istoria Republicii Moldova a avut loc fără participarea partidelor politice, au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.

De amintit că președintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea viitorului guvern.

În cazul în care Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea parlamentului, președintele are dreptul să mai nominalizeze un candidat, iar dacă eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *