Moldova

R. Moldova ar trebuie să-și regândească poziția față de sancțiuni

Republica Moldova ar trebui să-și regândească poziția față de sancțiuni după masacrul din regiunea Kiev. Estă părerea politologulului Dionis Cenușa.”După ce guvernanții europeni au condamnat atrocitățile masacrului de la Bucea, același lucru l-a făcut guvernarea de la Chișinău. Deși R. Moldova este vecina Ucrainei și mesajul despre atrocitați a ajuns mai repede în R. Moldova, autoritățile au așteptat reacția Occidentului.

Totuși, în loc de politica declarațiilor ar fi cazul ca Moldova să-și regândească poziția față de sancțiuni. Nealinierea la sancțiuni nu poate fi compensantă cu grijă de refugiați, care este o datorie conform dreptului internațional, nu un act de binefacere pentru Ucraina.

Dar guvernarea de la Chișinău se pare că se complace în situația actuală pentru că este incapabilă să anticipeze riscurile și amenințările externe. Respectiv, decât să facă un pas înainte, Chișinăul preferă să stea locului. Trebuie de reamintit că guvernarea nu a putut anticipa nici criza gazelor anul trecut și nici cea a refugiaților din acest an.

E un lucru elementar să vezi cât pierzi dacă te aliniezi la sancțiuni și cât de repede îți poți reveni (check-up pentru preparedness).

Dar nu putem discuta despre așa ceva – guvernarea nu folosește niciun mecanism serios de risk-assessment.

În fine, se știe bine că Kievul nu uită că pro-europenii de la Chișinău nu se alătură sancțiunilor. Iar acest gest nu poate fi compensat cu nimic, nu în ochii Kievului”, a declarat Cenușa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *