Social

R. Moldova are viteză bună doar la internet

Deși în RM „boomul” conexiunii la internet a avut loc abia acum un deceniu, țara noastră rămâne în continuare una dintre ţările cu cea mai bună viteză de acces la internet în lume.
 
Astfel, potrivit ratingului NetIndex, R. Moldova rămâne pe primul loc în clasamentul privind raportul dintre viteza descărcării şi viteza promisă de operatorul internet (100,86%).

De asemenea, la capitolul viteză de download (descărcare) de pe Internet, ţara noastră se plasează pe locul 17 în lume, cu 17.51 Mbps, iar la capitolul viteză de upload (încărcare), RM se poziţionează pe locul şapte, cu 10.75 Mbps.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) informează că numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a depăşit cifra de 384,9 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii raportată la 100 de locuitori ai republicii a ajuns la 10,8%.
Potrivit specialiștilor, dezvoltarea rapidă a internetului în ţara noastră se datorează faptului că Moldova a trecut de etapele anterioare şi conexiunile la reţea mai puţin avansate (dial-up şi conexiunea DSL), trecând imediat la ultimul model – internet de bandă largă -, şi, în acest mod, a devenit lider printre ţările din lume, care folosesc această tehnologie (90% în ţară comparativ cu indicatorul de 50% din lume).
Vasile Nedelciuc, președintele Consiliului director „Endava Moldova”, a menționat că Internetul cucerește pe zi ce trece tot mai mulți oameni din RM și că țara noastră este printre primele țări din regiune pentru consumul de internet pe care îl cunoaștem în ultima vreme.

„În cazul RM, nu ne putem raporta la explozia utilizării internetului ca în Occident, dar cred că explozia utilizării internetului în Moldova s-a manifestat în special după anul 2000, când, pe de o parte, prețurile la calculatoare s-au redus, iar conexiunile în bandă largă la internet au început să fie mult mai aproape de nevoile societății și, pe de altă parte, după ce a început exodul masiv al moldovenilor peste hotare”, a explicat Vasile Nedelciuc.

Prin urmare, numărul utilizatorilor de internet continuă să crească de la an la an, „în contextul în care o bună parte din rudele și părinții celor care studiază se află peste hotare, iar internetul devine un instrument fundamental pentru menținerea legăturilor cu țara. Totodată, internetul este un instrument pentru dezvoltarea strategică a țării noastre”, a menționat președintele consiliului director „Endava Moldova”.
Datele MTIC arată că o creştere semnificativă se atestă și în rândul utilizatorilor serviciului de acces la internet în bandă largă la puncte mobile (prin reţelele 3G).

Astfel, în prima jumătate a anului în curs, numărul acestora a sporit cu circa 20%, comparativ cu perioada respectivă a anului precedent şi a depăşit pragul de 150 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii la 100 de locuitori a alcătuit 4,2%. Totodată, s-a înregistrat o reducere totală a numărului de abonaţi prin dial-up, care a ajuns sub nivelul de o mie.

De altfel, în anul 2010, cetăţeanul mediu din RM a petrecut, în medie pe săptămână, 930 de minute în internet şi 929 de minute în faţa televizorului, conform datelor prezentate de TNS Moldova. Deși diferenţa constituie doar un minut, potrivit sondajelor de opinie, necesitatea de a utiliza internetul domină deja cererea de a avea acces la televiziune.

În acest context, Vasile Nedelciuc, președintele Consiliului director al „Endava Moldova”, a relatat că viața noastră fără internet ar fi de neimaginat. „Dacă la începutul sec. XX cine nu știa să citească era un om pierdut, în sec. XXI, cine nu știe să folosească internetul și calculatorul este un om fără viitor”, a spus în nota sa de încheiere Vasile Nedelciuc.

Datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) arată că internetul s-a plasat pe locul trei în calitate de sursă principală de informare pentru cetățenii RM, cu o pondere de 28 la sută, în creştere cu 7% faţă de perioada similară cu doi ani în urmă și pe locul doi în cazul sursei de informare care se bucură de cea mai mare încredere.

Pentru comparație, România este pe penultimul loc din UE din punct de vedere al ratei penetrării internetului, cu 42% din locuinţe conectate la web, în timp ce Bulgaria este ultima din Uniune (33%).

Conform BOP (mai-aprilie 2012), profilul utilizatorilor regulați de internet (zilnic sau 6-7 zile pe săptămână) este o persoană tânără, locuitoare a mediului urban, cu nivel înalt de studii.

În funcţie de tehnologii, conform situaţiei din 1 iulie 2012, din totalul de abonaţi la serviciile de acces la internet la puncte fixe: 54,3% utilizează tehnologiile xDSL, 40,1% utilizează tehnologiile FTTx, 5,3% utilizează tehnologiile reţelelor de cablu coaxial, 0,35% – alte tehnologii.

În prezent, pe piaţa serviciilor transmisiuni date şi acces la internet la puncte fixe activează 53 de operatori. Cel mai mare jucător pe această piaţă – SA „Moldtelecom” – deţinea, la 30.06.2012, o cotă de piaţă, în funcţie de venituri, de 70,6%, SRL „Starnet” – de 14,5% şi SA „Orange Moldova” – de 3,6%. Ceilalţi 50 operatori au împărţit împreună o cotă de piaţă de 11,3%.

Vox populi: Cum ar fi viața dvs. fără internet?

Vadim, 24 de ani

Eu nu-mi imaginez viața fără internet, deoarece prin intermediul lui țin legătura cu prietenii. Telefonia mobilă e deja pe planul doi în viața mea.

Olga, 42 de ani

În ziua de azi este imposibil să trăiești fără internet.

Vladimir, 21 de ani

Viața fără internet ar fi plictisitoare. În internet poți găsi multă informație de care avem nevoie la facultate și multe alte lucruri utile. Consider că fără internet ar fi mult mai greu.

Valentin, 77 de ani

Eu nu sunt conectat la internet și nici nu-l utilizez. Nepoata mea, care are șase ani, îl utilizează.

Vox populi: Elena Podoleanu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *