Economie

R. Moldova e un stat falimentar care „exista” doar prin finanțari din exterior. Statul cheltuie cu 15.6 miliarde de lei mai mult decât încasează

Cabinetul de miniștri a aprobat azi proiectul bugetului pentru anul 2024, care urmează să fie propus Parlamentului.

Guvernul PAS planifică încasări de 66,6 miliarde și cheltuieli de 82,2 miliarde lei, cu un deficit de 15,6 miliarde.

  • Cele mai mari majorări salarii, aproximativ 70% din acestea, vor fi destinate pedagogilor.
  • Centrul pentru Combaterea Dezinformării condus de Ana Revenco va fi finanțat cu 20 mln de lei în 2024.
  • Acciza la motorină va crește în 2024 cu peste 36%.
  • Fondul rutier planificat – cca 1,65 miliarde lei
  • Cea mai mare sursă de venit rămâne TVA-ul. Se preconizează pentru anul 2024 în sumă de 34 de miliarde de lei, mai mult de jumătate din veniturile planificate.
  • Granturi – 2,3 miliarde de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Moldova trebuie sa reintregrese in Romania ! Altfel e stat falimentat, stat pentru clanuri Kgbiste si ecsroci, banditi ! Europenilor le trebuie asa state de tip African ca sa spele baniii !!!

  2. Moldova trebuie sa reintregrese in Romania ! Altfel e stat falimentat, stat pentru clanuri de banditi si ecsroci, banditi ! Europenilor le trebuie asa state de tip African ca sa spele baniii !!!

  3. Mai mult de 80% din statele lumii au balanta bugetara negativa . Avantajul statelor e ca ele nu dau niciodata faliment, cel putin pana acum.
    De obicei existenta statelor nu poate fi amenintata decat de razboaie, revolutii si de implozia datorata activitatii unor agenti de influenta si/sau decizie infiltrati in institutiile sale interne. Exact ce i se intampla RM din cauza actiunilor Kremlinului. Inclusiv acest articol pare sa fie elaborat de/pentru dusmanii statalitatii RM.

  4. DECI..CAND A FOST RUPTA MOLDOVA DIN ROMANIA..A INTREBAT DACA E VOIE?
    ACUM..MOLDOVA..PRA TIC..STAND CA INDEPENDENTA..APARA UN JAF..
    RUSINEA ISTORICA..NU VA CUPRINDE..!!??

    1. Pi cini sî-i cuprindî rușînea istoricî??? Pi aceia cari habar nu au despre istoria adevărată? Pi aceia cari înghit toate bășinile moscălești ca pe caviar??? Pi aceia cari au și acum tancurile sovietice pe postament cu țevile spre România???? Pi aceia cari voteazî tăt ci vini di la moscali da iau cu amândouâ mâinili pomenile de la UE (și declarativ vor în UE)???
      Nu ai înțeles încă ci însamnî sî șii maldaivan???

  5. Adrian Popa, esti un nerusinat care cenzureaza mesajele. Este clar ca esti rau intentionat. RM este pe la mijlocul clasamentului cu 35% din PIB datorie guvernamentala, nicidecum prima cum eronat si rauvoitor perorezi.
    Cinstit ar fi sa iti retragi articolul dezinformativ de pe site. Nu ma astept la scuze din partea unui marlan care nu respecta deontologia profesionala.

    1. Scuza-ma ca m-am bagat in discutia voastra. PIB-ul este castigul ce rezulta dupa platile care le face statul. Iar deficitul (ala de 20%) sunt banii pe care ii imprumuta statul. Deci statul ia cu imprumut 20 de procente, dupa care face platile (salarii, pensii etc) si rezulta (ramane), la sfarsitul anului, cand face bilantul, o valoare in marfuri si bani ce se numeste PIB. Aceste castig (PIB), statul nu-l poate opri, intrucat trebuie sa achite din el 35% tocmai pt cele 20 de procente cu care s-a imprumutat la inceputul anului. Adica: se imprumuta 20% si pierde 35% din ce castiga. Ca sa vezi prostie (sau fiferenta, cum vrei sa-i zici), datoria Romaniei din PIB a trecut recent de 50%. Deci jumate din ce produce, Romania plateste datorie. RM plateste “numai” 35%. Stai linistit, si mie mi-au sters (cenzurat) unele mesaje, nu e Adrian Popa, ci adminul site-ului Timpul.

    2. omule, nu e vorba de datoria statului raportat la pib, ci la BUGETUL GUVERNULUI (venituri/cheltuieli), chiar atat de incompetent esti inca nu poti pricepe aceasta diferenta?

      1. Când publicația își numește cititorii proști e ceva nou în deontologie. Poate îți arăți deșteptăciunea și ne dai o definiție – ”BUGETUL GUVERNULUI”, sau un Link la DEX

        1. Mai, Pacala, daca te uitai un pic mai sus, vezi ca am scris acolo ce inseamna PIB. Vrei sa fii Pacala, dar esti pacalici.

  6. Adrian Popa
    Un articol manipulator îndreptat ca să discrediteze guvernare
    Uite asa informație
    ROMÂNIA
    Ministerul de Finanţe, în primele 6 luni ale anului 2023, aproximativ 37,21 miliarde de lei.
    Reiese ca România e stat falimentar

  7. Am impresia ca absolut toate sursele de informație luptă în potriva guvernării fară simț…Guvernarea actuală aduce rezultate foarte bune în activitatea sa creind din RM un stat independent nu numai pe hîrtie dar si în realitate, vorbim despre siguranța energetica, piețe noi pentru produsele noastre , infrastructură, sate moderne, confortabile si nui vina lor că satele sunt goale dar la toți cei care au guvernat 30 ani acest stat furînd in continuu miliarde…

    1. RM stat independent???? Față de cine???
      E cea mai tare glumă ever!!!
      Pobediștii care azi sunt la butoane în RM joacă cartea așa zisei independențe doar față de România. În rest știu ei bine că o iau repede peste bot dacă o fac pe interesanții. Niște sovietici de tip nou au descoperit rețeta succesului: stau capră la toată lumea dar față de România (care sponsorizează masiv-3 miliarde euro numai în 2023) o fac pe mironosița sedusă și abandonată.

  8. Populism de doi bani de la unii extremiști care cred că dacă statul este falimentar atunci se poate uni cu România. Pentru a te uni cu orice țară civilizată trebuie în primul și în primul rând să avem instutții recunoscute de către țările civilizate. PAS a cedat suveranitatea la UE, acum ei ne aleg judecătorii, procurorii, vin cu cerințe asupra legilor și ne trimit la Comisia de la Veneția să le verifice. După ce se va termina cu această reformă a UE(că PAS reformează doar pază acum la aceste instuții), vom avea dreptul să organizăm referendumuri și să aderăm la UE sau să ne unim cu România. Această decizie a noastră va fi recunoscută de către occident și ei ne vor proteja și vor investi la noi.

    Fără instituții credibile, unirea va fi doar sentimentală. Nimeni nu va investi într-un teritoriu nerecunoscut și cu atât mai puțin NATO îl va proteja. Avem prea mulți proști politicieni unioniști care spun că unirea înseamnă UE și NATO cu instuții corupte. PAS a cedat suveratitatea. AUR-ul vostru ar fi făcut-o? MAN, PPDA sau altele ar fi dat justiția în mâinile la UE? PAS a făcut cel mai mult pentru unire, dar proștii continuă să creadă că un stat falimentar este un motiv de unire sau un referendum cu instituții corupte.

  9. Cu cine ti cerți uăi steaua fărî numi??? Șî ci ai vrut sî zîci mai sus cî nica nu-nțăleg?
    Pas n-a cedat nicio suveranitate fiincă nu avea ce să cedeze. Ei încă se consideră „jîțelu diștept” și joacă la două sau mai multe capete. Dacă e așa de mare democrația în RM ia întreabă-ți alesul ce te reprezintă în parlament DE CE NU AU SCOS RM DIN csi??? E așa greu? Au majoritate absolută cu 63 de mandate…
    Și să-ți spun un secret: RM nu va avea instituții puternice și necorupte. Păi ăsta-i scopul existenței acestui pobedistan la marginea dintre lumi: să dreneze bani negri și de colo și de colo. Nu asta vreți și vă place cel mai mult??? Ați încercat cu cccp, cu csi dar sî șiți „independenți” e orgasmic pentru toți șmecherii din RM. Și în același timp bineînțeles cerșetoria la nivel statal e dusă la sublim. Cerșiți (pas) cu mare talent, primiți peste 3 miliarde de euro de la România în 2023, dar despre națiune, despre Unire, despre cum se poate ajunge mai repede, mai bine și mai sigur în UE, NATO și cu cetățenie română pentru toți cetățenii actuali ai RM, mucles sacanaua, nimc niciun cuvințel. Se repetă inepțiile ne unim, ne vedem în UE samd. Dar cine vă primește în UE? Și dacă vă primește când se va întâmpla? Membri csi și UE în același timp nu o să vezi în această viață. Ți-o garantez.

    1. Unirea prin parlament este o mare prostie. Ea nu va fi recunoscută.

      Iar dacă nu este recunoscută, vor fi sancțiuni. Apoi, nu se va vota alocarea de fonduri UE pentru un teritoriu nerecunoscut. În sfârșit, membrii NATO nu vor lupta pentru un teritoriu nerecunoscut. Peste 10 – 20 – sau mai mulți ani, dacă Rusia se aliază cu China sau prin alte metode devine puternică, ea pur și simplu va amenința România cum a făcut în trecut și va prelua teritoriul fără să tragă vreun glonte.

      Dar eu am mari dubii că România va accepta o unire nerecunoscută. Alea sunt povești cu nedreptatea istorică. Toate țările din Europa au fost nedreptățite istoric și acum după ideile tale ei trebuie să-și asume angajamentul de a lupta pentru nedreptatea istorică a altei țări.

      Doar PAS poate să ne apropie de unire prin faptul că permite la UE să ne reformeze justiția. Cum o face este treaba UE, important ca ei să-i placă. Iar noi putem profita apoi de placul ei și să cerem recunoașterea.

      1. Prinzi fluturi sau furi curent, cum îți place mai bine.
        Eu îți semnalez niște chestiuni foarte importante și sensibile (statut de membru csi incompatibil cu cel de membru UE, cerșetoria la nivel statal, raportarea pas față de ReÎntregire samd) și tu bați câmpii cu Unirea prin parlament. Cine să facă așa ceva? Niște „politicieni” maldavani? Ăia cu „jîțelu diștept”, ăia de au dus la sublim curvăsăria politică??? Ăia de profită de banii și bunurile ce vin de la români și de la România dar vor sî aibî pobedistanul lor nășit de ribentrop-molotov (RM)??? Uăi treziți-vă!!! Căutați și vedeți dacă mai aveți demnitate și onoare (dacă ați avut vreodată) și dacă știți ce înseamnă să ai caracter!!! E ceva opus jîțelului diștept…

  10. Verificati activitatea dr.neurolog Draghici Cristian Teodor, care prescrie tratament cu dexametazona perfuzabila, 1L ser fiziologic cu dexametazona,in urgente minore , la spital universitar urgenta bucuresti pentru persoane varstnice ,cu infarct miocardic in antecedente, fara nicio justificare diagnostica, cel putin conform indicatiilor agentiei europene a medicamentului.Are instinct de ucigas in serie?Verificati de ce prescrie astfel in urgente.Dexametazona perfuzie provoaca miocardita,afectare a muschiului miocardic,si chiar infarct miocardic,fiind interziss celor cu infarct miocardic.De asemenea , si la ponderas, pentru dureri lombare prescrie doza de 10 mg dexametazona perfuzie, urmata de doze intramuscular,diabeticilor si cardiacilor varstnici, complet contraindicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *