Editorial

R. Moldova între pionierii lui Iura Muntean şi „cureaua lui Filat”?

Prima e intitulată „Filat atenţionează: „Guvernul va strânge cureaua”, iar a doua – „50 de elevi şi-au oficializat astăzi intrarea în rândul pionierilor”. S-ar părea că aceste ştiri nu sunt legate în niciun fel între ele, dar nu e tocmai aşa. Faptul că şi după mai bine de două decenii de la prăbuşirea URSS şi a comunismului în Europa, dar şi de la declararea Independenţei R. Moldova, la Chişinău mai avem asemenea evenimente, remarcate de presă ca fiind obişnuite, cum e „primirea a 50 de elevi în rândurile pionierilor” – zic, acest fapt ne sugerează existenţa unei legături de cauză şi efect între „pionierii lui Voronin” şi „cureaua lui Filat”.

Să mă explic. Fostele „republici frăţeşti”, care s-au dezis categoric de comunism şi au îmbrăţişat vectorul european (mă refer la Ţările Baltice), au terminat-o şi cu pionieria, şi cu sărăcia. Da, există ţări sărace şi acolo unde nu sunt pionieri, dar acolo povestea e alta. În cazul nostru, legătura e directă. Elitele de partid de la guvernare nu vor face vreo legătură între noul val de sărăcie, promis de Filat, şi cei 50 de copii primiţi în pionieri. Şi totuşi, vorba lui Galilei, …se învârte. Haideţi să ne amintim de refuzul celor două partide din AIE – PLDM şi PD – de a adopta o decizie consolidată şi univocă de condamnare a comunismului. Dacă acum doi ani guvernarea de la Chişinău condamna prin votul parlamentului crimele comunismului, duminică Iurie Muntean nu „primea în pionieri” 50 de copii în faţa lui Lenin. De asemenea, nu ar fi fost nici declaraţia lui Filat despre strângerea curelei. E adevărat, e criză şi în Europa, şi acolo guvernele impun programe de austeritate, dar să fim atenţi la „nuanţe”: chiar şi în condiţiile strângerii curelei, sărăcia din Spania sau Italia e un pic mai suportabilă decât sărăcia de la noi. Spun acest lucru cei care lucrează în ţările vizate.

Mă veţi întreba: ce au, totuşi, pionierii cu declaraţia premierului? Răspund: o populaţie care mai e bântuită de fantoma comunismului nu se poate concentra asupra destinului ei şi a calităţii vieţii sale. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, apare o întrebare deloc retorică: ce destin poate avea o ţară dacă viitorul ei, cei care mâine trebuie să vină la cârma ei, azi sunt „primiţi în pionieri de Iurie Muntean”? Ce filozofie li se bagă în cap acestor copii, ce otravă ideologică li se picură în minţile lor încă fragile? Îmi amintesc aici de o declaraţie făcută cu ani în urmă de către Voronin (de care presa noastră a făcut mult haz) despre mintea copilului care e un sosud (recipient) ce trebuie umplut. Vă imaginaţi ce va deveni mâine copilul al cărui sosud îl umple acum Iura Muntean? Apropo, potrivit unor statistici, astăzi din organizaţia de pionieri din R. Moldova fac parte peste 6000 de elevi. Imaginaţi-vă acum că aceste şase mii mâine intră în comsomol, apoi în PCRM… Ce viitor ne pot pregăti aceste şase mii de tineri comunişti, toţi – FIŢI ATENŢI! – vorbitori de limba rusă…

Bineînţeles, nu e democratic să interzici un partid politic, dar ce ne facem atunci când acest partid merge deschis împotriva intereselor vitale de perspectivă ale ţării, cultivă populaţiei nostalgii faţă de un regim totalitar şi antidemocratic, otrăveşte copiii cu ideologii inumane, invalidate de istorie? Dacă statul nostru ţine la principiile democraţiei şi pluralismului politic, la imaginea sa în lume şi nu doreşte să interzică partidul lui Voronin, are, totuşi, obligaţia să-şi ocrotească tânăra generaţie de influenţa păguboasă a ideologiei comuniste. În cazul dat, statul este obligat să-şi spună cuvântul, să intervină şi să stopeze categoric această practică ce mutilează destine din cea mai fragedă vârstă.
În încheiere, să revenim la declaraţia despre aceea că „guvernul va strânge cureaua”. Un lucru nu a precizat Filat: guvernul va strânge cureaua sa ori pe a noastră, a cetăţenilor simpli? De fapt, precizarea ar fi fost inutilă, pentru că ştim cureaua cui o strânge guvernul în asemenea cazuri…  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *