Economie

R. Moldova trebuie să REnaționalizeze de urgență compania Moldova-Gaz pentru nerespectarea contractului de privatizare

Pe lângă banii pentru gazul efectiv, care trebuie să-i trimitem la Moscova, o parte importantă din tariful consumatorilor este transportul gazului pe teritoriul R. Moldova. MoldovaGaz are monopol pe distribuția de gaz în R. Moldova, ea fiind privatizată frauduls de ruși în 1995, când s-a transmis către „Gazprom” cota majoritară, adica controlul asupra companiei… în schimbul unor datorii.

Astăzi, având în vedere forța majoră prin care trece sistemul energetic, R. Moldova ar trebui să naționalizeze toată rețeaua de transport gaz. Toate acele țevi aparțin în fapt cetățenilor R. Moldova, anterior cetățenii URSS, din banii și munca cărora s-a construit acea rețea. Compania Gazprom nu construit rețeaua de distribuție gaz din contul său, ci din contul moldovenilor.

Naționalizarea nu este un procedeu rar întâlnit, spre exemplu URSS s-a format prin naționalizarea tuturor proprietăților, tuturor cetățenilor, inclusiv a întreprinderilor.

Drept compensare pentru naționalizarea MoldovaGaz, Gazprom trebuie să primească cuantumul datoriei din contul căreia a fost preluat controlul asupra monopolistului care terorizează astăzi energetic R. Moldova.

Așa arată factura MoldovaGaz

Un sfert din toții banii facturați ajung în conturile companiei MoldovaGaz, care a fost privatizată fraudulos de către Gazprom, compania de stat rusă care e angajată din plin la eforturile lui Putin de a teroriza Europa, inclusiv R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Ioana, ești super. Idee minunată – cu atât mai brusc vor crește prețurile la gaz pentru separatiști…

  2. RM trebuie să naționalizeze compania de gaz dacă se vrea și alt gaz. Oricum s-ar făcut ciudat privatizarea iar acum se acționează geopolitic împotriva RM ! O bătaie de joc ! Nu poți avea o așa resursă care îi monopol privatizată. Monopolurile nu se privatizează pe nici unde în lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *