Economie

R. Moldova vrea să-și CREASCĂ economia cu brațe de muncă din statele UE, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și statelor din Balcani: Vor putea activa fără permis de muncă

Cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și statele din Balcani vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă. Decizia a fost luată miercuri, 28 iunie, de Guvernul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Astfel, potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, modificarea Legii privind regimul străinilor, prin eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state, va stimula potențialul de dezvoltare economică și atractivitatea investițională a R. Moldova, transmite Ziarul Național.

„Introducem modificări în Legea privind regimul străinilor în R. Moldova și facilităm accesul companiilor noastre la creștere, competențe și inovație, ceea ce implică nevoia de oameni. Atât companiile mari, cât și cele mici ar putea să se dezvolte mai rapid dacă ar avea posibilitatea să angajeze mai multe brațe de muncă. Această limitare structurală ne împiedica să atingem o creștere economică accelerată”, a menționat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

De asemenea, potrivit modificărilor, fără permis de muncă vor putea lucra și cetățenii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Norvegiei, Elveției, Japoniei, Ucrainei, Turciei, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului și statelor din Balcani. De asemenea, studenții străini vor avea dreptul să lucreze mai multe ore, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii UE este una dintre măsurile ce urmau să fie implementate în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *