Economie

Răcirea economică a fost un fenomen așteptat

Creşterea produsului intern brut cu 1 la sută în primul trimestru „reprezintă o performanţă relativ proastă, ţinând seama de speranţele generate de recuperarea economică rapidă în 2010-2011”, constată autorii studiului. Potrivit lor, declinul producţiei industriale şi creşterea fragilă a celei agricole au fost principalele cauze ale unei creşteri economice foarte modeste în ansamblu.

Experţii anticipează că, după doi ani consecutivi de secetă, în 2012 agricultura va înregistra o scădere a valorii adăugate, care va varia între 15 şi 20%. Perspectivele de termen scurt ale industriei de asemenea sunt palide: oferta mai plăpândă din partea sectorului agricol şi cererea internă şi externă mai modestă vor rezulta într-o contracţie de circa 2,5% a acestui sector.

„Creşterea în sectorul construcţiilor va rămâne pozitivă în acest an, circa 5 la sută, dar aceasta în mare parte datorită investiţiilor publice în infrastructura rutieră”, consideră experţii. Sectorul serviciilor, mai spun ei, va rămâne principala sursă a creşterii economice în 2012, valoarea adăugată brută generată de sector urmând să crească cu circa 2,25%. Telecomunicaţiile, comerţul cu amănuntul şi serviciile prestate populaţiei vor susţine această creştere. Astfel, în scenariul de bază, „Expert-Grup” anticipează că PIB va creşte cu 1,2% în 2012, „însă această prognoză poate fi revizuită ulterior pentru că situaţia în zona euro poate să se schimbe dramatic”.

Evoluţia comerţului moldovenesc, în prima jumătate a anului curent, reflectă în mod fidel înrăutăţirea optimismului economic atât în UE, cât şi în Moldova, exporturile răcindu-se mai rapid decât importurile.

Repetarea unor tendinţe economice similare celor din 2008-2009 scot în evidenţă vulnerabilitatea Moldovei la şocurile externe şi incapacitatea ţării de a-şi aborda problemele interne, sunt de părere autorii studiului. Potrivit acestora, imunizarea pe termen lung a economiei în faţa şocurilor cere reforme consistente pentru a pune la punct un mediu sănătos de activitate economică şi schimbări radicale în cadrul instituţional şi în gândirea de politică a dezvoltării, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *