Răcirea economică a fost un fenomen așteptat
Creşterea produsului intern brut cu 1 la sută în primul trimestru „reprezintă o performanţă relativ proastă, ţinând seama de speranţele generate de recuperarea economică rapidă în 2010-2011”, constată autorii studiului. Potrivit lor, declinul producţiei industriale şi creşterea fragilă a celei agricole au fost principalele cauze ale unei creşteri economice foarte modeste în ansamblu.
Experţii anticipează că, după doi ani consecutivi de secetă, în 2012 agricultura va înregistra o scădere a valorii adăugate, care va varia între 15 şi 20%. Perspectivele de termen scurt ale industriei de asemenea sunt palide: oferta mai plăpândă din partea sectorului agricol şi cererea internă şi externă mai modestă vor rezulta într-o contracţie de circa 2,5% a acestui sector.
„Creşterea în sectorul construcţiilor va rămâne pozitivă în acest an, circa 5 la sută, dar aceasta în mare parte datorită investiţiilor publice în infrastructura rutieră”, consideră experţii. Sectorul serviciilor, mai spun ei, va rămâne principala sursă a creşterii economice în 2012, valoarea adăugată brută generată de sector urmând să crească cu circa 2,25%. Telecomunicaţiile, comerţul cu amănuntul şi serviciile prestate populaţiei vor susţine această creştere. Astfel, în scenariul de bază, „Expert-Grup” anticipează că PIB va creşte cu 1,2% în 2012, „însă această prognoză poate fi revizuită ulterior pentru că situaţia în zona euro poate să se schimbe dramatic”.
Evoluţia comerţului moldovenesc, în prima jumătate a anului curent, reflectă în mod fidel înrăutăţirea optimismului economic atât în UE, cât şi în Moldova, exporturile răcindu-se mai rapid decât importurile.
Repetarea unor tendinţe economice similare celor din 2008-2009 scot în evidenţă vulnerabilitatea Moldovei la şocurile externe şi incapacitatea ţării de a-şi aborda problemele interne, sunt de părere autorii studiului. Potrivit acestora, imunizarea pe termen lung a economiei în faţa şocurilor cere reforme consistente pentru a pune la punct un mediu sănătos de activitate economică şi schimbări radicale în cadrul instituţional şi în gândirea de politică a dezvoltării, notează MOLDPRES.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!