IT&C

Rails Girls: învață o aplicație web în 3 zile DE LA ZERO (IT)

De aceea, în ultima perioadă apar tot mai multe proiecte care stimulează tinerele din țara noastră să se implice în domeniul IT. Rails Girls este un asemenea proiect, ce oferă fetelor susținere pentru a căpăta cunoștințe și aptitudini în sfera IT.

Proiectul Rails Girls își propune să învețe participantele timp de trei zile o aplicație web de la zero. Pe parcursul orelor de instruire, mentorii vor învăța tinerele bazele unui limbaj de programare – Ruby.

Scopul Rails Girls este de a instrui tinere între 18-28 de ani (se fac și excepții în cazul persoanelor cu inițiativă și rezultate bune la testul de admitere) care vor să descopere ce este o aplicație web și să realizeze propriul proiect. Chiar dacă nu au lucrat niciodată la dezvoltarea unui produs web, proiectul încurajează începătorii să aplice la curs. Fondatorii au accentuat că este destul să ai o idee pe care vrei să o dezvolți, iar mentorii te vor ghida să o realizezi în timpul orelor de training.

„Pe parcursul atelierului, vom încerca să construim împreună o comunitate pentru schimb de idei, sfaturi, mentorat, ajutor în crearea și întreținerea proiectelor”, a spus Ivan Zarea, unul din autorii ideii. Rails Girls va avea loc în perioada 15-31 mai în capitală, iar activitățile didactice se vor desfășura în zilele de sâmbătă. Duminică, 31 mai, vor fi lansate proiectele dezvoltate în timpul atelierelor de către participante. Cursul este gratuit.

„Este un proiect deschis, oricine poate să îl organizeze oriunde. Noi suntem un pic diferiți și am luat hotărârea să alterăm cursul, fiindcă la noi sunt alte scopuri spre deosebire de evenimentele din alte țări”, a menționat Ivan Zarea.

Un ajutor pentru oamenii activi

Rails Girls International urmărește două scopuri – construirea unei comunități de programatori, iar altul este să arate domeniul IT oamenilor care nu au de obicei acces la acesta. Ideea de a aduce proiectul în Republica Moldova a venit în Helsinki, unde Ivan Zarea și colega sa Doina Leca au văzut cum funcționează acesta acolo. „Scopul nostru este un pic diferit. La noi în Republica Moldova există foarte mulți oameni cu inițiativă care realizează proiecte ce au nevoie de soluții IT. Acestea sunt proiecte de voluntariat sau de implicare civică. Noi nu facem decât să le arătăm un instrument pe care ei ulterior îl pot aplica în activitatea lor”, a declarat tânărul. Deoarece comunitatea de programatori în R. Moldova abia începe să se dezvolte, promotorii proiectului își doresc ca prin intermediul oamenilor activi și cu spirit de voluntariat să creeze o comunitate diversă, tolerantă și frumoasă.

Fetele vor să obțină experiență în domeniul IT

Ivan, care este profesor la UTM în cadrul Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică ne-a povestit că Ruby este un limbaj de programare foarte simplu, cu mult mai simplu decât cele cu care sunt deprinși să lucreze inginerii IT. El este folosit în mare măsură pentru a crea aplicații web sau site-uri un pic mai complexe. Un exemplu de site este Twitterul, care inițial a fost creat în Ruby. Chiar și site-ul proiectului Raily Girls a fost scris în limbajul Ruby.

„Imediat după curs fetele trebuie să devină independente. Va fi nevoie să învețe mai multe lucruri, să capete experiență”, a subliniat Doina Leca. Până acum pentru proiect au depus dosarele aproape 40 de tinere ce cuprinde tot spectrul de vârstă. „Am văzut o varietate de motive: sunt fete care vor să învețe Ruby ca tehnologie aparte, să-și diversifice cunoștințele. Sunt fete care au proiecte în comunitățile lor, care au nevoie să își dezvolte o platformă sau un website”, a declarat Doina Leca.

Printre tinerele care au aplicat la proiectul Raily Girls, se numără Cătălina Coșleț, elevă în clasa a 11, în unul din liceele din capitală. Proiectul i-a captat atenția prin faptul că a găsit o oportunitate minunată pentru a se dezvolta în domeniul IT, un domeniu care dorește să îl urmeze pe viitor, dar încă nu are experiența necesară.

Irina Breahnă vine din domeniul limbilor străine, are un doctorat în filologie, dar a depus actele pentru că are o anumită slăbiciune pentru domeniul IT. „Venind dintr-un domeniu foarte diferit de IT, posibilitatea de a participa la Rails Girls ar fi și o provocare personală”, a spus femeia de 31 de ani. Nu are o idee clară despre ce și-ar dori să facă, dar crede că după curs ar putea dezvolta un mic proiect cu impact local în comunitatea academică în care activează.

Dacă sunteți cointeresate de participarea la Rails Girls și învățarea unui nou limbaj IT, găsiți formularul de aplicare pe www.railsgirls.md.

Proiectul este unul de voluntariat, iar autorii lui sunt acum în căutare de sponsori și parteneri pentru a implica cât mai mulți oameni în realizarea acestuia. Un partener în dezvoltarea Rails Girls este Centrul Coreean de Acces.

Ruby este tehnologia care înregistrează în prezent cea mai mare creștere în popularitate printre programatorii web din Republica Moldova. Fiind creat la mijlocul anilor ’90 în Japonia, Ruby este un limbaj relativ nou pe piața noastră. Din anii 2009-2010 companiile locale lucrează folosind Ruby. Numărul de joburi în care este necesară cunoașterea acestui limbaj de programare a crescut. Creșterea se datorează venirii proiectelor de la outsourcing. Companiile internaționale trimit spre implementare proiecte ieftine în R. Moldova pentru care e nevoie de specialiști IT.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *