Raport ADEPT: Corupția endemică a întârziat procesul de integrare europeană
Totuşi, deficiențe importante se atestă în mai multe sectoare în special în combaterea corupţiei, sectorul bancar şi sectorul energetic.
La data de 16 iunie, Asociaţia ADEPT şi EXPERT – GRUP au organizat o masă rotundă cu genericul „Republica Moldova în cadrul politicii europene de vecinătate: 2005 – 2014”. S-a prezentat Raportul de Progres în care se regăsesc concluzii referitoare la procesul de integrare europeană, în ultimii zece ani.
Igor Boţan, director executiv ADEPT a afirmat: „Încă din 1998, Republica Moldova a stabilit un acord de parteneriat şi cooperare. În 2005 a intrat în vigoare planul de acţiuni, astfel, am realizat acest raport ghidându-ne de acţiunile care s-au întreprins din 2005 până în 2014. Un rol decisiv l-a avut contextul de lărgire a Uniunii Europene, politică aprobată din 2004. Vecinii noi trebuie trataţi în cadrul unei strategii”. S-a menţionat că anume corupţia endemică şi performanţa slabă a instituţiilor publice au încetinit integrarea europeană a Republicii Moldova în ultimii zece ani. Un factor stagnant a fost şi politizarea domeniului public.
Mariana Calughin, membru ADEPT a vorbit despre progresele, dar şi eficienţele care s-au reliefat în această perioadă: „Am remarcat în perioada 2004- 2015 anumite reforme. În această ordine de idei menţionez transparenţa sectorului juridic, aprobarea documentelor de politici segmentare. Totuşi, se atestă un proces de reformare cu întârzieri majore în organele procuraturii, primele acţiuni în acest sector fiind întreprinse abia în 2014”.
Raportul în cauză va fi urmat de altele, care de asemenea, vor prezenta activităţile întreprinse pentru încadrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană. În acest context, Adrian Lupuşor, director executiv EXPERT – GRUP a spus că asociațiile vor veni de două ori pe an cu un raport similar.
Sabina Semeniuc, stagiară