ActualitateEconomie

Războiul din Ucraina a ‘favorizat’ portul Constanța

Portul Constanța a reușit să-și crească rulajul total de mărfuri cu 22,5% la nivel anual, atingând un nou record de 92,5 milioane de tone în 2023, față de o creștere cu 12% în anul precedent. Potrivit administrației portuare, „războiul din Ucraina a consolidat vizibil activitatea portului Constanța, care este acum limitată de constrângeri fizice (de infrastructură), relatează Metafores Press.gr citat de Rador Radio România.

În 2023, au fost realizate din fonduri europene investiții în valoare de 28 de milioane de euro pentru creșterea infrastructurii portului, iar anul acesta vor fi finalizate proiecte importante finanțate de asemenea din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de până la 43 de milioane de euro.

Alte proiecte care vizează creșterea capacității portuare și a accesului terestru în port se află într-un stadiu avansat. De asemenea, regimul Schengen preconizat să intre în vigoare în România în luna martie va crea noi oportunități pentru un trafic mai fluid în port”.

Traficul maritim în portul Constanța a crescut cu 18% la nivel anual, la 71 de milioane de tone, în timp ce traficul fluvial a crescut cu 40% la nivel anual, până la 22 de milioane de tone. Volumul de mărfuri către/dinspre Ucraina a crescut de mai bine de două ori în 2023 la 25 de milioane de tone (27% din total), de la 11,9 milioane de tone (16% din total) în 2022. Cerealele au continuat să fie primul produs în rulajele de marfă, reprezentând peste 50% și depășind 36 de milioane de tone în 2023. Dintre acestea, cerealele ucrainene care au trecut prin portul Constanța au reprezentat peste 14 milioane de tone. De asemenea, s-a înregistrat o creștere semnificativă a traficului de semințe oleaginoase, minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel, produse petroliere și îngrășăminte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *