Internațional

Războiul din umbră. Cum operează spionajul rus și chinez pentru a fura secretele vaccinului anti-Covid

Bătălia din lumea spionajului s-a intensificat în ultima vreme, în condițiile în care Rusia și China încearcă să fure secretele cercetărilor americane deopotrivă din institutele de cercetare și din companii, scrie New York Times.

“Hackerii chinezi au încercat să fure date despre vaccinul împotriva coronavirusului, așa că s-au orientat spre zonele pe care le consideră cel mai ușor de accesat: în loc să lovească pur și simplu companiile farmaceutice, au efectuat misiuni de recunoaștere digitală la Universitatea din Carolina de Nord și alte centre care fac cercetări de ultimă oră.

Spionii chinezi nu au fost și singurii. SVR-ul rus a vizat rețelele de cercetare în vaccinuri din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, eforturi de spionaj care au fost detectate pentru prima dată de o agenție britanică de spionaj care monitorizează comunicațiile internaționale prin fibră optică.

Și Iranul și-a intensificat drastic încercările de a fura informații despre cercetarea în vaccinul anti-Covid, iar Statele Unite și-au intensificat propriile eforturi de a urmări spionajul adversarilor săi și a se apăra.

Pe scurt, fiecare serviciu de spionaj important din întreaga lume încearcă să afle ce fac ceilalți.

Potrivit specialiștilor în spionaj, pandemia de coronavirus a dus la una dintre cele mai rapide schimbări de misiune pe timp de pace.

Aproape toți adversarii Statelor Unite și-au intensificat încercările de a fura rezultatele cercetărilor americane, în timp ce Washingtonul, la rândul său, s-a concentrat pe protejarea universităților și corporațiilor care fac cea mai avansată muncă. Sistemul de informații al NATO, preocupat în mod normal de mișcarea tancurilor rusești și a celulelor teroriste, și-a extins activitatea pentru a monitoriza eforturile Kremlinului de a fura și secretele vaccinului anti-Covid, potrivit unui oficial occidental informat pe această tem.

Competiția amintește de cursa spațială, în care Uniunea Sovietică și America s-au bazat pe serviciile lor de spionaj pentru a se ajunge din urmă atunci când una dintre ele părea să atingă o etapă importantă. Dar bătălia din timpul Războiului Rece pentru ajungerea pe orbita Pământului și pe Lună s-a desfășurat de-a lungul câtorva decenii, în timp ce calendarul pentru securizarea datelor cu privire la tratamentele anti-coronavirus este puternic comprimat.

„Ar fi surprinzător dacă nu ar încerca să fure cele mai valoroase cercetări biomedicale care se desfășoară în acest moment”, a declarat John C. Demers, un oficial de rang înalt al Departamentului Justiției, despre China, luna trecută, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Strategie și Internațional Studii. „Valoroase din punct de vedere financiar și neprețuită din punct de vedere geopolitic.”

Tentativa Chinei este complexă. Agenții săi au folosit, de asemenea, pe ascuns, informații de la Organizația Mondială a Sănătății pentru a-și ghida eforturile de piratare a vaccinului, atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, potrivit unui fost și actual oficial familiarizat cu serviciile de informații.

Nu este clar cum anume și-a folosit China poziția influentă în OMS pentru a culege informații despre cercetarea în domeniul vaccinurilor în întreaga lume. Organizația colectează date despre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare și, deși o mare parte din acestea sunt în cele din urmă făcute publice, hackerii chinezi ar fi putut beneficia de informațiile timpurii despre eforturile în chestiunea vaccinului anti-Covid considerat a fi cel mai promițător, potrivit unui fost oficial din serviciile de informații.

Oficialii americani din domeniu au aflat despre eforturile Chinei la începutul lunii februarie, când virusul începea să pună piciorul în SUA, potrivit unor actuali și foști oficiali americani. CIA și alte agenții urmăresc îndeaproape mișcările Chinei în interiorul agențiilor internaționale, inclusiv OMS.

Concluzia serviciilor de informații a contribuit la trecerea de către Casa Albă la abordarea dură pe care a adoptat-o, ​​în luna mai, față de OMS, potrivit fostului oficial de informații.

Pe lângă Universitatea din Carolina de Nord, hackerii chinezi au vizat și alte universități din țară și este posibil ca unora să le fi fost sparte rețelele, au spus oficialii americani. Dl Demers a declarat că China a efectuat „intruziuni multiple” dincolo de ceea ce a dezvăluit Departamentul de Justiție într-un act de acuzare din iulie, în care a acuzat doi hackeri că lucrează în numele serviciului de spionaj al Ministerului Securității Statului din China, pentru a obține informații despre vaccinuri și cercetările companiilor americane de biotehnologie.

În ultimele săptămâni, FBI i-a avertizat pe oficialii universității cu privire la tentativele respective, susțin două persoane familiarizate cu problema. Echipele de hacking din China au încercat să pătrundă în rețelele de calculatoare ale departamentului de epidemiologie al școlii, dar nu s-au infiltrat în ele.

O purtătoare de cuvânt a instituției, Leslie Minton, a declarat că școala „primește în mod regulat alerte de amenințări de la agențiile de securitate americane”.

Pe lângă hacking, China s-a implicat în universități și în alte moduri. Unii oficiali guvernamentali cred că încearcă să profite de parteneriatele de cercetare pe care universitățile americane le-au încheiat cu instituțiile chineze.

Alții au avertizat că agenții de informații chinezi din Statele Unite și din alte părți au încercat să colecteze ei înșiși informații despre cercetători. Administrația Trump a cerut Chinei, pe 22 iulie, să-și închidă consulatul din Houston, în parte, deoarece agenții chinezi îl folosiseră ca avanpost pentru a încerca să penetreze mediul experților medicali din oraș, potrivit FBI.

Responsabilii chinezi din informații se concentrează asupra universităților, deoarece consideră că protecția datelor acestor instituții este mai puțin robustă decât cea a companiilor farmaceutice. Dar munca de spionaj se intensifică pe măsură ce cercetătorii distribuie între ei mai mulți candidați la vaccin și tratamente antivirale pentru evaluarea inter pares, oferindu-le adversarilor o șansă mai mare de a avea acces la formule și strategii de dezvoltare a vaccinului.

Până în prezent, oficialii cred că spionii străini au obținut puține informații de la companiile americane de biotehnologie pe care le vizau: Gilead Sciences, Novavax și Moderna.

În același timp în care agenția britanică de supraveghere electronică, GCHQ, a aflat despre efortul rușilor, iar serviciile americane despre hacking-ul chinez, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI au trimis echipe trimise care să colaboreze cu departamentele americane de biotehnologie în vederea consolidării apărării rețelelor de calculatoare.

Operațiunea rusă, anunțat de agențiile de informații britanice, americane și canadiene în iulie, a fost axată în primul rând pe culegerea de informații despre cercetarea făcută de Universitatea Oxford și partenerul său farmaceutic, AstraZeneca.

Rușii prinși încercând să obțină informații despre vaccin făceau parte din grupul cunoscut sub numele de Cosy Bear, un departament de hackeri afiliați SVR. Cosy Bear a fost unul dintre grupurile de hacking care, în 2016, au pătruns în serverele democraților.

Oficialii de securitate internă au avertizat companiile farmaceutice și universitățile despre atacuri și au ajutat instituțiile să își revizuiască securitatea. În cea mai mare parte, oficialii au observat că potențialii hackeri de vaccin utilizează vulnerabilități cunoscute care nu au fost încă remediate, nu arme cibernetice mai rafinate care vizează lacune necunoscute în securitatea computerului.

Nicio corporație sau universitate nu a anunțat furturi de date rezultate în urma eforturilor de hacking identificate public. Dar unele dintre încercările de piratare au reușit cel puțin să pătrundă în sistemul defensiv pentru a intra în rețelele de calculatoare, potrivit unui oficial al guvernului american. Iar hackerii care lucrează pentru China și Rusia testează punctele slabe în fiecare zi, potrivit oficialilor din SUA.

În timp ce, public, au fost identificate doar două echipe de hackeri, din Rusia și China, mai multe echipe de hacking din aproape toate serviciile de informații din aceste două țări au încercat să fure informații despre vaccinuri, potrivit responsabililor americani.

Rusia a anunțat, pe 11 august, că a aprobat un vaccin, o declarație care a trezit imediat suspiciunea că oamenii de știință au fost cel puțin ajutați de activitatea agențiilor sale de spionaj.

Oficialii americani insistă că eforturile propriilor servicii de spionaj sunt defensive și că agențiile de informații nu au primit ordin să fure rezultate ale cercetărilor în privința coronavirusului. Dar alți foști și actuali oficiali din servicii susțin că realitatea nu este chiar așa de alb-negru. În timp ce agențiile de informații americane încearcă să afle ce au furat Rusia, China și Iranul, acestea ar putea întâlni informații despre cercetările țărilor respective, pe care să le colecteze.

Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că alte încercări de piratare ar putea afecta eforturile de dezvoltare a vaccinului. Hackerii care extrag date ar putea în mod involuntar – sau intenționat – deteriora sistemele de cercetare.

În timp ce unele acte de spionaj ale Rusiei și Chinei ar fi putut avea ca scop verificarea propriilor cercetări sau căutarea de scurtături, unele voci au ridicat și posibilitatea ca țările respective să încerce să semene neîncrederea într-un eventual vaccin dezvoltat de țările occidentale.

Atât Rusia, cât și China au răspândit deja dezinformări cu privire la virus, originile sale și răspunsul american. Serviciile de informații ruse, în special, pun bazele unui efort mai agresiv de escaladare a mișcării anti-vaccin în Occident și ar putea folosi acuzațiile de spionaj pentru a oferi narațiunii sale o tracțiune mai mare.

Rusia are o istorie lungă de tentative de amplificare a diviziunilor din societatea americană. Actualii și foștii oficiali ai securității naționale au declarat că se așteaptă ca Rusia să răspândească în cele din urmă dezinformarea cu privire la orice vaccin aprobat în Occident.

„Acest caz pare a fi o revenire la vechea Uniune Sovietică”, a declarat Fiona Hill, fost oficial în Consiliul de Securitate Națională și expert pe Rusia, care a depus mărturie în audierile din cadrul procedurii de destituire a președintelui Trump. „Rusia și chinezii au participat la campanii de dezinformare. Ce poate fi mai bun decât să folosești mișcarea antivax pentru a crea confuzie și a slăbi SUA? Dar te asiguri că toți băieții tăi sunt vaccinați”.” 

https://universul.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *