Reabilitarea Staţiei de epurare Chișinău, imposibilă din cauza tarifelor la apă
Recent BERD a publicat invitaţia pentru o nouă licitaţie internaţională ce ţine de reabilitarea Staţiei de epurare din municipiul Chişinău şi construcţia unei linii noi de tratare a nămolului. Este a 8-a licitaţie din cadrul Programului de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat de BERD şi BEI, rezultatele căreia vor lansa nemijlocit lucrările de modernizare a Staţiei de epurare, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al furnizorului, licitaţia menţionată prevede executarea unui şir de lucrări de reabilitare de către compania câştigătoare ce ţin de proiectarea detaliată. La fel, este vorba despre livrarea şi instalarea de noi echipamente mecanice şi electrice pentru staţia de epurare şi a instalaţiilor pentru noua linia de tratare a nămolului. De asemenea, mai urmează reabilitarea clădirilor existente pentru noile instalaţii de tratare a nămolului, testarea, punerea în funcţiune a tuturor echipamentelor noi furnizate, precum şi instruirea personalului ACC în exploatarea şi întreţinerea echipamentelor instalate. Termenul limită de depunere a ofertelor este 9 august, ora 11.00. Companiile câştigătoare trebuie să finalizeze lucrările conform termenului prevăzut al contractului – 900 de zile calendaristice.
ACC subliniază că lucrările de reabilitare ar putea fi blocate sau chiar anulate. „În sfârşit, după ani de aşteptare, când a apărut soluţia optimă pentru o problemă de durată, aceasta poate rămâne nesoluţionată, dacă nu va fi onorată ultima condiţie din contractele internaţionale, care reiterează necesitatea aducerii tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare la nivelul care ar permite acoperirea costurilor necesare”, scrie în comunicatul întreprinderii.
Din considerentul dat, finanţatorii externi au blocat debursarea investiţiilor, iar SA „Apă-Canal Chişinău” deja suportă penalităţi pe motivul ne-onorării de către ANRE a obligaţiunilor legale. „Riscul ratării pe deplin a investiţiilor de 48 milioane de euro, precum şi a grantului de 13,8 milioane de euro, este enorm”, scrie ACC.
În iulie 2015, Apă-Canal Chişinău a depus o solicitare către ANRE pentru ajustarea tarifelor, conform Legii nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, însă ajustarea tarifelor nu a avut loc. Legislaţia în vigoare nu prevede termenii limită de examinare şi aprobare a tarifelor cu pricina.
„În contextul dat, reamintim, că acordul de finanţare în valoare de 61,8 milioane de euro a fost contractat în 2013. Acest acord prevede realizarea unui amplu program investiţional cu reabilitarea a 190 km de conducte de apă, 3270 de branşamente de bloc, renovarea a circa 15 km conducte de canalizare, modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate, reabilitarea staţiilor de pompare, instalaţiilor de tratare, rezervoarelor de apă potabilă etc.”, informează furnizorul.
Totodată, ACC menţionează că sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare este învechit, uzura fiind de peste 70%, iar în mare parte reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi alte instalaţii ale sistemului sunt uzate complet şi necesită reabilitare urgentă. Întreprinderea subliniază că tergiversarea procesului de ajustare a tarifelor va stopa procesul de modernizare şi dezvoltare a ei, ca rezultat suferind consumatorul.
Sursa: radiochisinau.md