Reacții după plecarea lui Marcel Spatari. Țăranu: Plecarea „unui astfel de specialist din Guvern nu e un semn bun”
Demisia lui Marcel Spatari din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale a stârnit mai multe reacții. În opinia politologului Anatol Țăranu, invitat în cadrul unei emisiuni de la TV8, plecarea „unui astfel de specialist din Guvern nu e un semn bun”.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a concluzionat că Republica Moldova „nu-și permite luxul de a avea miniștri buni”, iar ex-deputatul Alexandru Slusari a declarat că regretă plecarea lui Marcel Spatari, iar pe de altă parte, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a menționat că ar fi mai bine să-i mulțumim fostului ministru decât să-l regretăm, scrie Știri.md.
De asemenea, Țăranu crede că șeful Ministerului Muncii a fost un comunicator eficient, iar această calitate ar fi în mare deficit în actuala guvernare.
Politologul a mai remarcat că sistemul construit de ministru a făcut față crizei și a supraviețuit, în ciuda unor critici.
„Cât e de simplu să fii apreciat. Marcel Spatari este unul din cei doi miniștri a căror activitate a fost lăudată de Platforma DA. A știut să comunice cu modestie, să coopereze, să asculte sfaturi, să nu facă magie, dar lucruri simple și extrem de importante într-o situație de criză și cu un portofoliu complicat.
Dincolo de speculațiile din jurul demisiei acestuia, îi înțeleg perfect situația, îi urez tot binele din lume și un mare mulțumesc pentru exemplul pe care l-a dat celorlalți actuali și viitori miniștri de a fi om de stat.
Sper ca noul ministru să nu dezamăgească, mai ales acum, când de domeniul social depinde soarta multor oameni”, a scris Dinu Plîngău, pe pagina sa de Facebook.
Alexandru Slusari i-a urat succes lui Spatari, precizând că „a muncit și a plecat decent”.
„A fost un ministru-tehnocrat, care a activat transparent și eficient. A muncit și a plecat decent. A dat un exemplu frumos altor demnitari, în special unor miniștri, care cu toate rădăcinile, s-au agățat de fotolii”, a menționat el.
„Suntem prea săraci pentru a înțelege și a ne asuma costurile pentru miniștri buni”, crede Veaceslav Ioniță.
„Preferăm să „economisim”. În rezultat, avem incompetență, corupție, iar în final, sărăcie și depopularea țării. Da știu, există cuvinte frumoase, uneori și mici licăriri de miniștri buni. Pe termen scurt, da. Dar în final, rezultatul este unul și același: Moldova nu-și poate permite luxul de a avea miniștri buni. Asta e realitatea”, a mai adăugat Ioniță.
Deputatul PAS, Radu Marian, a scris că Marcel Spatari va rămâne în continuare „alături de echipa noastră, așa cum a confirmat și el. Însă el va ajuta Republica Moldova de la distanță, de la București, unde se află familia sa”.
„Oricât de importantă e munca unui om, familia rămâne pe primul loc. Sper că mai multă lume a înțeles sacrificiile pe care le fac unii demnitari și impactul activității acestora asupra familiilor lor.
Sunt sigur că noul ministru Alexei Buzu se va ridica la înălțimea așteptărilor vechiului ministru. Alex, îți urăm mult succes și te vom susține necondiționat din Parlament”, a adăugat Marian.
Vă amintim că luni, 9 ianuarie, Marcel Spatari a demisionat din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, Spatari a menționat că pleacă din funcție din motive personale. Familia acestuia se află în România de mai bine de un an, unde ar urma să se reîntoarcă și el.
„Plecarea mea din funcție este o decizie strict personală, dar asumată și pregătită, coordonată cu colegii din Guvern și Minister. Mă bucur că am putut contribui la consolidarea echipei Ministerului”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul conferinței.
Fotoliul de ministru al Muncii și Protecției Sociale va fi preluat de Alexei Buzu, care potrivit Nataliei Gavrilița, „a fost consultant la mai multe organizații internaționale de dezvoltare, a condus echipe mari și sunt sigură că va putea oferi continuitate reformelor începute de echipă”.
Marcel Spatari este al cincilea ministru care pleacă din Guvernul Gavrilița.