ActualitateExterne

Rebelii houthi anunță noi atacuri asupra Yemenului

Mass-media rebelilor houthi yemeniţi au raportat sâmbătă noi lovituri asupra Yemenului, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice împotriva unor ţinte militare ale acestei mişcări acuzate că ameninţă traficul maritim internaţional în Marea Roşie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit canalului al-Masirah, atacurile americane au vizat cel puţin un loc din capitala Sanaa sâmbătă dimineaţa. Ulterior, armata americană a confirmat că a avut loc un nou atac.

După atacurile britanice şi americane de vineri, rebelii houthi au tras “cel puţin o rachetă”, care, totuşi, nu a lovit nicio navă, a spus armata americană.

În contextul războiului dintre Israel şi Hamas, tensiunea a crescut în Marea Roşie în ultimele săptămâni cu atacurile houthi care vizează traficul maritim în solidaritate cu Fâşia Gaza.

Primele atacuri americane şi britanice au vizat ţinte militare deţinute de houthi, care controlează zone mari din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, aducând din nou în atenţie temerile cu privire la o răspândire regională a războiului din Gaza. Atacurile americano-britanice de vineri,”73 de raiduri”, au vizat ţinte militare în Sanaa şi în guvernoratele Hodeida (vest), Taiz (sud), Hajjah (nord-vest) şi Saada (nord), a indicat mai devreme purtătorul de cuvânt al al rebelilor houthi, în timp ce armata americană a menţionat 30 de poziţii militare vizate de un total de peste 150 de lovituri.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut “tuturor părţilor implicate să evite escaladarea (…) în interesul păcii şi a stabilităţii în Marea Roşie şi, în general, a regiunii”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *