Social

Recean, despre atacul armat de la Aeroportul Chișinău. „La ședință urmează să luăm niște decizii dificile, dar absolut necesare”

Decizii cu privire la eventuale demisii în urma atacului armat de la Aeroportul Chișinău, soldat cu decesul a două persoane, urmează să fie luate vineri, 14 iulie, în cadrul unei ședințe cu toate instituțiile responsabile, dă de înțeles premierul Dorin Recean, scrie Jurnal.md.

„Am analizat atent rapoartele cu privire la acest incident. Sistemul de identificare a riscurilor a funcționat cum trebuie. Înseamnă că el la noi e dezvoltat. În aeroporturi cu profil de securitate mai înalte nu a fost identificat. Apreciez intervenția promptă și profesionistă a patrulei de poliție din Aeroport care a făcut posibil ca să nu mai avem eventuali ostatici”, a declarat Recean.

Menționăm că ședința cu toate instituțiile responsabile urmează să aibă loc la ora 15:00.

„Totuși avem două persoane decedate și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze. Acțiunile care au fost întreprinse imediat după incident au consolidat securitatea în Aeroport. La ședință urmează să luăm niște decizii dificile, dar absolut necesare”, a mai adăugat șeful Guvernului.

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iulie, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

De asemenea, menționăm că la 7 iulie 2023, atacatorul de la Aeroportul Chișinău a vorbit cu mama sa la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Munteanu și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus acesta mamei sale.

Luni, 10 iulie, rudele atacatorului a recunoscut veridiciatea imaginilor video.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *