Recrutarea infractorilor pentru a lupta în Ucraina, pe cale să devină lege în Rusia. Care ar fi „criteriile de selecție”
Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a declarat miercuri, 14 iunie, că a votat în favoarea legislației care va permite Ministerului Apărării să semneze contracte cu infractori suspectați sau condamnați pentru a lupta în Ucraina, relatează Hotnews.ro.
La peste 15 luni de la ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, Moscova – ale cărei forțe au suferit pierderi grele – încearcă să recruteze mai mulți soldați pentru cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Conform modificărilor propuse, Ministerul Apărării ar putea încheia un contract cu cineva cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni, care urmează să fie judecat în instanță sau după ce a fost condamnat, dar înainte ca verdictul să intre în vigoare, potrivit Dumei de Stat.
Ce infractori nu ar avea voie să semneze contracte cu Armata Rusiei
Cu toate acestea, legea ar urma să excludă persoanele condamnate pentru anumite infracțiuni.
Persoanele condamnate pentru infracțiuni sexuale, trădare, terorism sau extremism nu s-ar putea înscrie.
Cei care se înscriu vor fi scutiți de răspundere penală la finalizarea contractului sau dacă primesc premii pentru iscusința lor în luptă.
Grupului de mercenari Wagner i sa permis anterior să recruteze condamnați din închisori pentru a lupta în Ucraina, dar fondatorul grupului a declarat în februarie că operațiunea de recrutare din penitenciare s-a oprit complet. Activiștii pentru drepturile deținuților spun că Ministerul Apărării a preluat procesul, dar a vrut să facă anumite schimbări.
În luna decembrie, Reuters a raportat că comunitatea de informații din SUA consideră că Wagner avea 40.000 de luptători condamnați dislocați în Ucraina, reprezentând marea majoritate a personalului grupului din țară.
Noile modificări examinate de Duma nu acoperă recrutarea persoanelor care își ispășesc deja pedeapsa, iar Ministerul Apărării nu a comentat.