Reguli noi pentru comercianții de electrocasnice
Obiectiv 2020
A fost aprobat Planul naţional de acţiuni în domeniul energiei din surse regenerabile pentru anii 2013-2020. Măsurile propuse vin să promoveze producerea energiei electrice în baza surselor eoliene, modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică şi a centralelor cu sistem de co-generare etc. Un alt obiectiv este conectarea sistemului electroenergetic al ţării la sistemul ENTSO-E, care va facilita accesul la mijloacele de echilibrare ce vor asigura rezerva de capacitate pentru producerea intermitentă de energie electrică în baza surselor eoliene.
Planul Național definește obiectivele sectoriale pentru a atinge 20% de energie din sursele regenerabile în 2020, și stabilește acțiunile legislative, de reglementare și administrative necesare pentru atingerea acestor obiective.
Etichetarea electrocasnicelor
Un alt proiect de lege aprobat astăzi de Guvern introduce obligativitatea etichetării energetice a produselor electrocasnice, astfel încât consumatorii să fie informați despre consumul de energie electrică și alte resurse esențiale în timpul utilizării. Orice publicitate la un produs energetic va cuprinde informații cu privire la impactul energetic, clasa de eficiența energetică și prețul produsului.
Potrivit proiectului aprobat, Agenția pentru Protecția Consumatorilor va efectua inspecții la sediile agenților economici, pentru a verifica implementarea acestor prevederi. În cazul în care se constată că un produs nu corespunde cerințelor, agentul economic este obligat să înlăture neregulile. Cei care nu vor respecta aceste norme vor fi sancționați sau li se va interzice comercializare produsului în cauză. Astfel, pe fiecare produs trebuie să fie informațiile privind consumul de energie electrică, iar orice publicitate pentru un model de produs trebuie să conțină date despre impactul energetic, clasa de eficiență energetică, și prețul produsului. Legea va intra în vigoare după 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Securitatea aprovizionării cu gaze naturale
Modificările operate la Legea privind gazele naturale instituie o serie de reguli privind garantarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor finali în condițiile reducerii livrărilor cu mai mult de 20% sau consumului excepţional în cazul unor temperaturi extrem de scăzute.
Tot astăzi, Executivul a aprobat Regulamentul privind furnizarea serviciilor energetice, care stipulează modalitatea de încheiere a contractelor de performanţă energetică de către autorităţile publice şi distribuirea profitului rezultat din economiile realizate. Un contract de performanţă energetică reprezintă un pachet complet de servicii energetice destinat realizării de economii de energie la un operator economic.
Timpul.md (A.C.)