Culinar.md

Reguli pentru a prepara corect mâncarea

Cel mai important lucru atunci când pregăteşti mâncarea (în special legumele) este să eviţi să o supraprepari. În aceste mod, nu faci decât să pierzi cea mai mare parte din nutrienţi. Pentru o masă gustoasă şi sănătoasă, esenţială este şi ordinea în care adaugi ingredientele. 

Carnea, care se prepară mai anevoios, trebuie pusă prima, urmată, spre finalul preparării, de legume, suc de roşii şi de sare. Sarea adăugată în timpul preparării îşi pierde gustul, astfel că vei simţi nevoia să adaugi, de fiecare dată când guşti mâncarea, încă un vârf de cuţit.

Legumele se pregătesc la aburi

Cea mai bună metodă de gătit este cea la aburi, deoarece, în acest mod, îşi păstrează aproape intacte calităţile nutritive (vitamine şi minerale). Prin acest mod de preparare, din broccoli se pierde de trei ori mai puţină vitamina C decât prin fierbere. La aburi se pot prepara legumele şi carnea slabă.

Grătarul, indicat pentru carnea roşie

Carnea roşie, care are nevoie de un timp mai îndelungat de preparare şi de temperaturi mai ridicate pentru distrugerea bacteriilor toxice pe care le conţine, poate fi gătită la rotisor, pe grătar sau în cuptor. Avantajul grătarului şi al rotisorului este că o parte din grăsimea din carne se scurge, dar se păstrează o mare parte din nutrienţi. Fii atent la grătar: nu aşeza cărbunii direct sub carne, deoarece grăsimea scursă va fi arsă şi se va transforma în substanţe nocive, care se întorc în carne prin fumul degajat.

Fierberea, bună doar pentru supe

Fierberea poate fi o opţiune pentru prepararea supelor, nu şi pentru pregătirea diverselor garnituri. Prin această metodă se pierde o mare parte din vitaminele hidrosolubile (C şi complexul B). Dacă vrei ca legumele adăugate în supă să-şi păstreze vitaminele şi mineralele, ai grijă să rămână crocante.

De asemenea, nu le tăia cu mult timp înainte de a le pune în supă, deoarece o parte din vitamine se pot degrada, dacă sunt expuse un timp îndelungat la aer. Acelaşi sfat este valabil şi pentru verdeţuri, care trebuie tocate chiar înainte de a le adăuga în supă (după ce ai închis focul).

De evitat

Nu-i poţi face un rău mai mare organismului tău decât atunci când prăjeşti mâncarea (în special carnea). Majoritatea uleiurilor nu sunt rezistente la prăjit (inclusiv cel de floarea-soarelui) şi, la temperaturi mari, se descompun în substanţe cancerigene, care pătrund în mâncare. Alege uleiul de palmier, rezistent la temperaturi de până la 230 de grade Celsius.

Nu dezgheţa carnea înainte de a o prepara! În urma decongelării, învelişul celulelor din carne se rupe, iar tot conţinutul acestora, bogat în nutrienţi, se scurge. Lichidul rămas după ce ai dezgheţat carnea şi pe care îl arunci nu este altceva decât un amestec de vitamine şi de minerale. Mare atenţie şi la carnea recongelată, deoarece aceasta poate dezvolta foarte uşor microorganisme toxice.

Nu uita!

Pentru a reduce pierderile de vitamina C din alimente, curăţă-le de coajă, taie-le sau rade-le chiar înainte de preparare.

(Timpul Suplimentul Femeia)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *