Externe

Reintegrarea armenilor locali a devenit o temă prioritară a statului azer

Timp de mai bine de un secol, Armenia a dus o politică părtinitoare și falsă față de Azerbaidjan, iar astăzi, imitând ceea ce s-a întâmplat în regiunea Karabah, încearcă să o impună comunității mondiale.
Aceasta este gălălia pe care o fac în legătură cu “refugiații” armeni care au părăsit în mod voluntar regiunea Karabah. În urmă cu 30 de ani, armenii au declanșat războiul și au ocupat teritoriile Azerbaidjanului. În anii ’90, separatiștii armeni au comis mari atrocități împotriva poporului azer. I-au ucis pe compatrioții noștri cu o cruzime și tortură deosebită, i-au supus la genocid. S-au transformat în migranți în propria lor patrie.

Dar care este situația acum? Este destul de diferită. Azerbaidjanul nu a revendicat niciodată pământul nimănui. Dacă există refugiați, așa cum susține Armenia, nu este o problemă, pot rămâne în Karabah. Astăzi, datorită umanitarismului Azerbaidjanului, sunt create condiții pentru trecerea liberă prin punctul de control Lachin a persoanelor de origine armeană care au părăsit în mod voluntar Karabahul și au plecat în Armenia. Acestea nu sunt supuse niciunei constrângeri. Azerbaidjanul a declarat că dorește reintegrarea armenilor din Karabah și oferă asistență alimentară și medicală locuitorilor din Karabah.

O echipă a ONU condusă de Vladanka Andreeva, coordonatorul rezident al Națiunilor Unite în Azerbaidjan, a vizitat cu o zi înainte regiunea Karabakh din Azerbaidjan, inclusiv orașul Khankendi. “A fost o excursie de o zi, dar au văzut destul de multe. Colegii noștri nu au primit rapoarte – de la populația locală sau de la alte persoane – despre violențe împotriva civililor de la ultima încetare a focului”, a declarat biroul de presă al ONU. Scopul misiunii a fost de a evalua situația de pe teren și de a determina nevoile umanitare atât ale celor rămași în Karabah, cât și ale celor care pleacă și călătoresc în regiune.

În prezent, Azerbaidjanul este un stat multietnic. Timp de secole, Azerbaidjanul a fost o societate multietnică, multireligioasă și multiconfesională. Acest lucru s-a consolidat și mai mult în timpul celor 30 de ani de independență a țării.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat în repetate rânduri că țara noastră este interesată de instaurarea păcii în Caucazul de Sud și că este pregătită pentru un dialog deschis. Astăzi, Azerbaidjanul dorește să realizeze o cooperare comună, profit și beneficii reciproce în regiune. Cum se poate ca alte națiuni etnice din Azerbaidjan să poată trăi normal, civilizat, dar numai armenii nu? Acest lucru înseamnă că ei sunt implicați în separatism, opunându-se dreptului constituțional al Azerbaidjanului. Armenia și patronii săi din străinătate ar trebui să se gândească să scape de declarațiile false. Prin răspândirea unor declarații eronate și nefondate, Armenia ar trebui să înceteze să mai inculce idei nesănătoase în comunitatea mondială.

Reintegrarea armenilor locali a devenit o temă prioritară a statului azer. Azerbaidjanul a întins din nou mâna păcii și va continua să facă acest lucru. Armenii care sunt cetățeni ai Azerbaidjanului vor avea toate privilegiile ca și alte popoare etnice și drepturile definite de Constituția azeră.

Emil Huseynli
corespondent AZERTAGE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *