Renunţă la fumat fără a lua în greutate (II)
1. Păstrează în bucătărie doar gustări sărace în calorii. Dependenţa de nicotină este dată şi de obiceiul de a ronţăi veşnic ceva. Dacă schimbi ţigările cu dulciuri bogate în calorii, atunci kilogramele în plus nu trebuie să te surprindă. Asigură-te că în bucătăria ta se găsesc doar legume, fructe, iaurturi degresate sau alte alimente care nu au multe calorii.
2. Bea cât mai multă apă. Apa poate fi consumată chiar şi înainte de masă sau în timpul mesei, iar tu vei avea o senzaţie de saţietate. Consumată înainte şi în timpul mesei te ajută să te hidratezi, îţi poate da o stare de saţietate şi astfel te ajută să mănânci mai puţin. De asemenea, consumul de apă te poate ajuta atunci când simţi nevoia de a pune ceva în gură, în afară de ţigări.
3. Alege alimente bogate în fibre. Fibrele ajută la reducerea apetitului şi menţin senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
4. Porţii mai mici. Cercetările efectuate până în prezent arată că, folosind farfurii şi pahare mai mici, tindem să mâncăm mai puţin.
5. Fă exerciţii! Exerciţiile fizice te ajută să arzi caloriile şi să lupţi împotriva dorinţei de a fuma. De asemenea, activitatea fizică reduce nivelul de stres, fiind de un real ajutor în lupta împotriva acestui viciu.
Fumatul nu afectează doar plămânii!
Sistemul cardiovascular. Fumatul creşte riscul de: tahicardie, creşterea tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, arterită obliterantă, flebită sau accidente vasculare cerebrale.
Sistemul digestiv. Fumatul creşte riscul unor anumite tipuri de cancer ale cavităţii bucale, aparatului respirator, digestiv etc. Cei care fumează sunt predispuşi la carii, gingivite, stomatite, colite, enterocolite, ulcere gastroduodenale, hepatite cronice sau dischinezii biliare.
Sistemul endocrin. La femei, fumatul poate duce la sterilitate, cicluri menstruale neregulate şi dureroase, menopauză timpurie. La bărbaţi poate afecta calitatea spermei şi funcţia sexuală. Cancerul testicular poate fi mai des întâlnit la fumători.
Sistemul respirator. Fumătorii prezintă risc crescut de bronşite, emfizem, pneumonii şi infecţii respiratorii acute.
De asemenea, fumatul este un factor de risc pentru boala Alzheimer, boli psihice (anxietate, depresie sau schizofrenie) sau leucemie.
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!