Social

(REPORTAJ) Stăpânii de animale transformă Chişinăul într-o toaletă publică

Deşi există mai multe motive pentru care Chişinăul nu poate semăna cu oraşele europene, murdăria lăsată peste tot de câinii scoşi la plimbare pentru nevoile fiziologice devine o temă strâns legată de educaţie, bun-simţ şi cultură. Oficialii recunosc că la etapa actuală nu există căi legale de a pedepsi oamenii pentru că lasă aleile parcurilor pline de excremente, şi în consecinţă nu ştiu cum să lupte cu problema. Totodată, aceştia afirmă că murdăria lăsată de animalele de companie este ca o picătură în mare…

Cu făraşul, sticluţa şi punguţa

Ne-am obişnuit deja cu multitudinea de animale de rasă, care defilează alături de stăpânii lor pe străzile Chişinăului. Parcă ne-am obişnuit şi cu faptul că stăpânii acestora nu caută prea mult un loc pentru ca prietenii lor patrupezi să-şi facă nevoile fiziologice. În ţările europene însă legislaţia este dură cu cei care nu strâng reziduurile fiziologice din urma patrupezilor. Astfel, fie că este vorba despre o lege sau despre un regulament local, iubitorii de animale sunt obligaţi să poarte la ei o punguţă, un făraş şi o sticluţă de apă. Acestea sunt ustensilele indispensabile unei ieşiri în oraş cu animalul de companie. Potrivit poliţiei de la noi, însă, stăpânii de animale nu pot fi pedepsiţi decât dacă nu au lesă sau botniţe.

„Avem probleme cu oamenii, nu cu animalele”

Problema însă nu i se pare stringentă viceprimarului Vlad Coteţ, în a cărui responsabilitate revine exploatarea spaţiilor verzi. Coteţ spune că durerea de cap a Primăriei sunt înşişi… oamenii, nu câinii. „Din cauza oamenilor avem cele mai mari probleme, nu din pricina animalelor. Nu vedeţi cum aruncă sacoşele de gunoi de la balcoane? Mii de tone de gunoaie scoatem din urma lor. Mii, nu sute! În comparaţie cu ceea ce fac oamenii, murdăria lăsată de animale este ca o picătură de apă vărsată într-o mare”, consideră Vlad Coteţ. Totuşi, acesta spune că ar fi fost bine să existe un sistem legal de impozitare a posesorilor de câini. Măcar din aceste venituri, cei de la Salubrizare ar lua în calcul posibilitatea de a curăţi murdăria lăsată de aceştia, spune el. „Din lipsa mijloacelor financiare nu am construit un azil pentru animalele vagabonde, căci şi ele fac murdărie mare. Nu ştiu dacă este real ca aceştia să fie amendaţi. Credeţi că sectoriştii ar trebui să se plimbe după fiecare câine şi să dea amenzi?”.

Bani cheltuiţi fără folos

Şeful întreprinderii municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", Eliferii Haruţa, ne-a spus că ştie cum poate fi soluţionată problema, doar că pentru aceasta este nevoie de bani. „În urmă cu şase ani am amenajat terenuri speciale în zonele verzi ale oraşului, unde posesorii de animale puteau să-şi plimbe câinii. Lumea însă nu mergea acolo, iar cu timpul aceste terenuri au fost distruse. Am cheltuit mulţi bani fără niciun folos. Consider că trebuie să existe o lege care să-i oblige pe posesorii de câini să achite impozite. Din aceşti bani am putea construi în curtea blocurilor spaţii special amenajate pentru plimbatul câinilor. Prin această metodă, colegii noştri din România au rezolvat problema cu murdăria lăsată pe stradă de animalele de companie”, a menţionat Haruţa.

De partea cealaltă, stăpânii de animale nu susţin ideea impozitării şi spun că murdăria cea mai mare o fac maidanezii. „Nu sunt de acord să fiu impozitat. Pentru ce să plătesc statului? Sunt nevoit să ies cu animalul prin preajma blocului, nu am timp să plec dimineaţă până în parcul unde este amenajat locul special. Şi apoi, maidanezii lasă murdărie de zeci de ori mai mare. În plus, de la ei miroase urât, sunt violenţi şi plini de boli”, ne-a spus, indignat, Alexei Guşan, un iubitor de câini din capitală.

Iurie
Desigur că mă deranjează faptul că oamenii nu strâng mizeria din urma animalelor. Ar trebui să aibă cu ei sacoşe unde să strângă toată murdăria din urma câinelui. E urât. Mai ales în parcurile mari, unde este aglomerat şi unde sunt mulţi copii.

Ana
Ar trebui să existe locuri special amenajate pentru plimbatul câinilor de companie. În cazul când acestea nu există, stăpânii câinilor să cureţe din urma animalelor, nu să lase aşa. Consider că în aceste cazuri ar fi bine să li se aplice amenzi.

Svetlana
Desigur că este deranjant. În parcuri oamenii se odihnesc, copiii se joacă. Câinii au nevoie de o îngrijire specială. Este inadmisibil ca animalele să fie lăsate să-şi facă nevoile în locurile publice. Am avut ocazia să locuiesc câţiva ani în Paris. Francezii au de obicei câini mici pe care îi poartă în braţe, dar să-i lase să facă murdărie prin parcuri şi pe străzi nu am văzut niciodată.

Iulian
Este neplăcut să mergi prin parc şi să vezi excremente de animale. Dacă nu eşti atent, poţi să mai şi calci în ele. Cred că poliţia ar trebui să ia măsuri. Iar dacă totuşi nu au unde să-i plimbe, ar trebui să fie mai responsabili şi să cureţe murdăria lăsată din urma lor.

Svetlana
Oamenilor nici nu le trece prin minte că ar trebui să strângă din urma câinilor. Este o chestie de cultură, de educaţie şi bun-simţ… 

Parc iluminat… cu excremente

Dacă Chişinăul nu găseşte soluţii în lupta cu murdăria lăsată de stăpânii animalelor de companie, britanicii au transformat problema în… avantaj. Un parc din Cambridge, Marea Britanie, este iluminat cu ajutorul câinilor, mai exact cu ceea ce lasă ei în urmă.
Dispozitivul, numit Park Spark, creat cu doi ani în urmă de Matthew Mazzotta, transformă excrementele în gaz. Astfel, stăpânii animalelor care se plimbă prin acest parc strâng excrementele şi le pun în punguţe biodegradabile, ca apoi să le arunce în dispozitiv. Acesta le transformă în gaz metan cu ajutorul unor bacterii anaerobe, iar gazul este folosit mai departe la iluminarea parcului. Bacteriile sunt păstrate într-un container subteran, iar metanul ajunge la lămpi prin conducte speciale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *