Republica Moldova aderă la Tratatul cu privire la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere
Republica Moldova aderă la Tratatul cu privire la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS), semnat la Luxemburg pe 29 iunie 2000, precum și la Protocolul de modificare a EUCARIS, semnat la Luxemburg pe 8 iunie 2017. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în ședința de miercuri, 7 septembrie, de Cabinetul de miniștri.
Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS) este un sistem comun de schimb de date și informații referitoare la vehiculele și permisele de conducere. Astfel, potrivit Guvernului, urmare aderării la Tratatul EUCARIS și la Protocolul de modificare al acestuia, R. Moldova va beneficia de „acces la un sistem performant de evidență în domeniul înmatriculării vehiculelor și evidenței permiselor de conducere”.
Unul dintre obiectivele de bază ale Tratatului este acordarea de sprijin în prevenirea, investigarea și urmărirea actelor ilegale împotriva reglementărilor din fiecare stat, în domeniul permiselor de conducere, a înmatriculării vehiculelor, a altor fraude și „acte criminale cu privire la vehicule sau cu privire la înmatricularea vehiculelor”.
„(…) Aderarea R. Moldova la Tratatul EUCARIS și la Protocolul de modificare al acestuia va avea un impact social important, care va genera reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, diminuarea numărului de persoane decedate în accidentele rutiere, scăderea numărului de accidente cu consecințe grave, în deplină conformitate cu obiectivele trasate în planurile și programele naționale și europene în domeniul siguranței rutiere”, se menționează în document.
În prezent, 34 de state sunt părți la acest tratat (Confederația Elvețiană, Domeniul Jersey, Gibraltar, Insula Man, Islanda, Irlanda, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Belgiei, Regatul Danemarcei, Regatul Norvegiei, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Elenă, Republica Estonia, Republica Federală Germania, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Malta, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovacă, Republica Slovenia, România, Ungaria.
Sursa: Zdg.md